Nopeat kiertotalouden kokeilut päätökseen

KierRe-hanke haki helmikuun ajan nopeita ja ketteriä kiertotalouden kokeiluehdotuksia toteutettavaksi Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa.  Nopeissa kokeiluissa tuotetta, palveluaihiota tai toimintamallia kokeiltiin käyttäjien kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa oikeassa käyttöympäristössä. Kokeilut olivat käynnissä huhti-lokakuun välisenä aikana ja tulokset ovat nyt selvillä.

Iisalmessa ja Varkaudessa Preventos Informatics Oy toteutti eri kohteissa kiinteistöjen vesijärjestelmien ja kunnallisen vedenjakeluverkoston vuotovesien määrän selvitystä. Kokeilu sujui heidän osaltaan hyvin ja Preventos sai tehtyä erittäin arvokasta testausta niin laitteiden kuin datan analysoinninkin osalta. Nopeat kokeilut antoi heille paljon uutta kokemusta ja on vienyt yrityksen toimintaa reilusti eteenpäin.

Lisäksi Iisalmessa Toimi-säätiö kokeili pyörälainaamon toimintaa sekä selvitti muun lainaamotoiminnan edellytyksiä. Lainaamon pyörät koottiin lahjoituksena saaduista pyöristä, jotka maalattiin Iisalmen kaupungin väreillä. Yhteensä pyöriä tuotiin 14 kpl torille vapaasti lainattavaksi heinä- ja elokuun ajaksi. Pyörät herättivät kiinnostusta niin kuntalaisten kuin mediankin keskuudessa. Osa pyöristä hävisi kokeilun kuluessa, Toimi-säätiölle pyöriä palautui kokeilun päätyttyä kuusi kappaletta. Kaupunkipyörätoiminnalle ollaan parhaillaan miettimässä jatkoa yhteistyössä Toimi-säätiön, KierRe-hankkeen ja kaupungin kanssa.

Kuopion raviradalle saatiin KierRe-hankkeen kokeilun aikana tuotua käyttäjäystävällisiä jätepisteitä ja parannettua yleisön ja alueen toimijoiden mahdollisuuksia lajitella jätteet. Ennen raviradalla kaikki meni sekajätteen joukkoon. Nyt raviradan toimijoilla on mahdollisuus lajitella niin paperit, pahvit, muovipullot kuin lasit ja metallitkin.

Kaupunkiviljelyn toimintamallia kokeiltiin Kuopion Inkilänmäellä. Savon Marttojen vetämä kokeilu innosti yli 500 kuopiolaista tutustumaan ja osallistumaan kaupunkiviljelyyn. Kokeilua pidettiin onnistuneena: kaupunkiviljely lisäsi alueen yhteisöllisyyttä ja tietoa hyötykasvien viljelystä ja kiertotaloudesta.

Varkaudessa Preventos Informatics Oy:n kokeilun lisäksi Osuuskunta LähiSavo selvitti kaupan ruokahävikille hyödyntäjäkumppaneita paikallisten kahviloiden tai ravintoloiden joukosta. Ravintola Kaks Ruusussa tarjoiltiin kaupan hävikkiin tuomituista elintarvikkeista valmistettua Säästösoppaa muutamana viikkona. Elintarvikkeiden määrä oli kuitenkin niin vähäinen, etteivät ne riittäneet säännöllisesti sopan valmistukseen. Yhteistyö kauppojen ja ravintoloiden välillä kuitenkin avattiin ja jatkossa toimintamallia voidaan hyödyntää muuallakin. Lisäksi Osuuskunta LähiSavo järjesti Hävikkiviikolla tietoiskuja kouluilla, Soisalo-opistolla sekä K-Citymarketissa.

Lisätiedot

Iisalmen kokeilut:

Mari Turunen, mari.turunen(a)iisalmi.fi, puh. 040 584 0803

  • Vuotovesien määrän selvitys Teemu Räsänen, Preventos Informatics Oy, puh. 050 430 4111
  • Kaupunkipyörälainaamo Hanna-Leena Tela, Toimi-säätiö, puh. 040 528 1029

Kuopion kokeilut:

Minna Kuuluvainen, minna.kuuluvainen(a)kuopio.fi, puh. 044 718 2148

  • Kuopion Raviradan lajittelun parantamiskokeilu: Marita Huttunen, Kuopion Ravirata Oy, puh. 050 522 9799

Varkauden kokeilut

Teija Härkönen, teija.harkonen(a)navitas.fi, puh. 040 503 8935

  • Vuotovesien määrän selvitys Teemu Räsänen, Preventos Informatics Oy, puh. 050 430 4111