Ekokoti

Marttojen ekokoti kannustaa sanoista tekoihin. Katso vinkin tästä. Sivuilta löytyy myös Marttojen Ekokoti  -opintoaineisto. Hyvää ja hyödyllistä tietoa kaikille!

Energiansäästövinkit

Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat vedottomissa olosuhteissa: oleskelutilat 20-21 ºC, makuuhuoneet 18-20 ºC, kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C, varasto 12 ºC, autotalli 5 ºC.

Lämmitykseen kuluu noin puolet kodin käyttämästä energiasta. Tiesitkö, että 1 ºC huonelämpötilassa = 5 % lämmityskuluissa. (Motiva). Älä peitä patterin termostaattia verhoilla tai huonekaluilla, silloin se ei tunnista huoneen lämpötilaa eikä säädä oikein venttiiliä.

Viilennä kesällä vähentämällä kodin sisäisiä lämpökuormia, vältä saunan ja uunin lämmitystä. Suojaudu auringolta sulkemalla sälekaihtimet ja verhot. Tuuleta aamun ja illan viileyden aikaan.

Sijoita kylmäsäilytyslaitteet pois lämmönlähteiden (liesi, uuni, lämpöpatteri, astianpesukone) luota. Mitä korkeampi huonelämpötila on, sitä enemmän kylmälaitteet kuluttavat energiaa. Muistathan oikeat säilytyslämpötilat: Pakastin -18 °C, jääkaappi +2 – +6 °C ja viileäkaappi +10 – +14 °C.

Kuivaa pyykit ulkona aina, kun mahdollista. Sisäkuivatus kuluttaa energiaa. Valitse pyykinpesukone ja kuivausrumpu energiatehokkuusmerkinnän perusteella. Pese ja kuivaa vain täysiä koneellisia.

Sähkösauna on kodin energiasyöppö. Lämmitä saunaa hieman harvemmin, saunan lämpötilan ei tarvitse olla 80-100 astetta ja saunomisen aikaan kannattaa kiinnittää huomiota. Tyhjän saunan lämmittäminen on turhaa ja energiasyövää puuhaa.

Käytä lämmintä vettä säästeliäästi. Veden lämmitykseen kuluu kotitaloudessa viidennes vuotuisesta energiankulutuksesta. Käy ennemmin nopeassa suihkussa kuin ammeessa. Viiden minuutin suihku kuluttaa vettä noin 60l. Sulje hana hampaiden pesun ajaksi sekä hiusten pesun ja saippuoimisen ajaksi. Älä tiskaa juoksevalla vedellä. Vesivaraajan optimaalinen vedenlämmitys on + 55-60 astetta, bakteerit kuolevat tässä lämpötilassa etkä lämmitä vesivaraajan vettä suotta liian lämpimäksi. Vedenpaineen alentaminen 200 kPa:lla paineenalennusventtiilillä yhdessä huoneistokohtaisen vesimittarin kulutusta vähentävällä vaikutuksella säästetään vettä 20-25 % (Motiva).

Valaistukseen valitse energiatehokkaat led -lamput. Lamppujen energiatehokkuusmerkintä löytyy paketin kyljestä. Energiatehokkain lamppu on luokassa A++. Sammuta valot poistuessasi tiloista. Käytä ulkona liiketunnistinta sytyttämään ulkovalot. Käytä hämärä- ja kellokytkimiä säätämään lamppujen syttymistä esim. pihavaloissa.

Sulje virta kodin viihde- ja elektroniikkalaitteista (televisiot, digiboksit, pelikoneet, tietokoneet jne.), kun et niitä käytä. Sulje myös stand by -tila.

Ilmastovinkit

Kuopion kaupungin sivuilla on kattava vinkkipaketti ilmastonmuutoksen hallitsemiseen. Vinkit ovat hyödyllisiä kaikille ja niitä voi toteuttaa ihan jokainen. Katso ilmastovinkit tästä.

Liikkuminen

Sähköautoilusta kiinnostuneille ja auton hankintaa suunnitteleville Motivan opas
Sähköauton ostajan ABC

Parasvinkki on kulkea lyhyet matkat jalan tai pyörällä.

Käytä myös julkisia kulkuvälineitä aina, kun se on mahdollista.

Ruoka

Kolmannes kuluttajan ympäristövaikiutuksista syntyy ruuasta. Eläinperäisten elintarvikkeiden korvaaminen kasvisperäisillä vähentää vesistöjen rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta. Naudanlihan tuotanto kuluttaa vettä 15 400l/ lihakg kun broilerinlihan tuotanto kuluttaa 4 300l/ lihakg.

Riisi kannattaa korvata perunalla ja suosia avomaalla tuotettuja kasviksia. Kasvihuonetuotanto kuluttaa paljon energíaa. Syö enemmän kasviksia ja suosi kausituotteita.

Tee ruokaa sen verran, kun syöt. Syö seuraavan päivänä loput tai pakasta ylimääräinen.

Suunnittele ruokaostoksesi ja tee kauppalista. Älä mene nälkäisenä kauppaan.

Marttojen hyviä ruokaohjeita tähteistä löydät tästä.

Bioaikarekka tapahtumakiertue Varkaudessa

Bioaikarekka