Earth Hour näyttää valomerkin ilmaston puolesta lauantaina 30.3.2019

Laura Leppänen Ajankohtaista

Maailman suurinta ilmastotapahtumaa vietetään lauantaina 30.3.2018 kello 20.30 – 21.30. Tapahtuman aikana tuodaan esille ilmastotoimien tärkeyttä sammuttamalla turhat valot sisä- ja ulkotiloista.

Iisalmessa valot sammutetaan vesitornista ja Paloisvirran sillalta. Siilinjärven kunta sammuttaa omista kiinteistöistään valoja. Kuopiossa julkisivu- ja ikkunavalaistus pimenee kaupungintalolta, Kuopion museosta, kauppahallista, Lyseon lukiosta, Kuopion taidemuseolta, Puijon Tornista ja Itä-Suomen yliopiston kampukselta. Myös kauppakeskukset Aapeli, Vihtori, H-talo, Matkus ja Ikea sammuttavat valojaan. Kuopion Huuhanmäen tähtitornilla järjestetään tähtinäytös sään salliessa. Kuopion Steinerkoululla vietetään kasvisruokaviikkoa.

Useissa ravintoloissa ja hotelleissa ympäri Pohjois-Savoa vietetään illallista kynttilänvalossa ja hämärävalaistuksessa. Kuopiossa ravintoloista ainakin Blocco, Isä Camillo, Musta Lammas, Pannuhuone Gust Ranin ja PeeÄssän ravintolat ovat ilmoittautuneet mukaan. Myös Scandicin Kuopion hotellit ja PeeÄssän hotellit ovat mukana tapahtumassa.

Illan tapahtumista löytyy tietoa myös kampanjan sivuilta www.earthhour.fi/tapahtumat

Jokainen voi osallistua ilmastotapahtumaan

Earth Hour on WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, jossa ihmiset ympäri maapalloa sammuttavat tarpeettomat valonsa tunnin ajaksi. Kampanjan tarkoitus on innostaa ihmisiä ilmastotoimiin sekä viestiä asian tärkeydestä myös päättäjille. Tapahtuman teemana on maailman suurin kynttiläillallinen. Ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne.

Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kaupungit sekä Siilinjärven ja Joroisten kunnat sammuttavat julkisten rakennusten julkisivuvalaistusta tunnin ajaksi ja haastavat kaupunkien yritykset ja yhteisöt mukaan tapahtumaan. Mainos- ja julkisivuvalaistus voidaan sammuttaa tunniksi tai pidemmäksi ajaksi turvallisuutta vaarantamatta. Kulkuväylävalaistusta, porrasvalaistusta tai muuta turvallisuuteen liittyvää valaistusta ei tule sammuttaa. Ohjeita osallistujille: www.earthhour.fi/ideat

#EarthHourSuomi #EarthHourKuopio

Lisätietoja:

projektivastaava Minna Kuuluvainen
minna.kuuluvainen(a)kuopio.fi, 044 7182 148
www.kierre.info   |   www.earthhour.fi

Navitaksen aamukahvit

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: , , ,

Navitaksen aamukahvit tiistaina 23.4.2019 tarjoaa Kierre ja Teolliset Symbioosit hankkeet.
Teemana on energiatehokkuus yrityksissä.

Energiatehokkuudesta ja siihen liittyvistä toimista ja hyvistä esimerkeistä on kertomassa energianeuvoja Mari Turunen sekä hyvistä käytännöistä Kiinteistö-KYS:ltä Juhani Simpanen.

Pohjois-Savossa puolueetonta energianeuvontaa tarjoaa Kuopion kaupunki.

OHJELMA:
klo 8.00-8.30 aamupalaa tarjolla, verkostuitumista
klo 8.30 Tervetuloa Navitas Yrityspalvelut
klo 8.45 Energianeuvoja Mari Turunen, neuvoja ja ohjeita yritykslle energiansäästöön
klo 9.30 Kiinteistö-KYS tj. Juhani SImpanen, Hyvät käytänteet energiansäästössä
klo 10 verkostoitumista
Aamukahveille ovat tervetulleita kaikki yrittäjyydestä kiinnostuneet, yrittäjät, yrittäjähenkiset ja yrittäjien kanssa toimivat tahot.

Tilaisuus on maksuton, mutta tarjoilujen vuoksi pyydetään ilmoittautumista

Siilinjärvellä resurssiviisaustyö jatkuu 26.3.2018

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: , ,

Ympäristötyö Siilinjärven kunnassa jatkuu resurssiviisauden jatkotyöpajan merkeissä. Tiistaina 26.3.2019 klo 12-16 Siilinjärven kunnantalolla jatketaan resurssiviisaiden tavoitteiden, toimenpiteiden sekä mittareiden laatimista tuleville vuosille. Jos et vielä ole ollut mukana, niin viimeistään nyt kannattaa lähteä mukaan määrittelemään konkreettisia toimia resurssiviisauden edistämiseksi!

Ilmoittautuminen työpajaan tästä. Ennakkoilmoittautuminen sulkeutuu 22.3. klo 16.00.

Viidelle toimijalle Viksu Kuopio –tunnus ympäristövastuullisesta toiminnasta

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: , ,

Kuopion resurssiviisausohjelman ohjausryhmä myönsi Viksu Kuopio -tunnuksen Aurinkorinteen koululle ja Lyseon lukiolle, Niiralan Kulma Oy:lle, Jätekukko Oy:lle sekä KalPa Hockey Oy:lle osoituksena ansiokkaasta, vaikuttavasta ja näkyvästä työstä resurssiviisauden ja kiertotalouden edistämiseksi.

Kuopion kaupungin uusi Viksu Kuopio –tunnus voidaan myöntää organisaatioille tai yhteisöille, jotka ovat teoillaan parantaneet ympäristövastuullisuuttaan. Tunnuksen tarkoituksena on kannustaa kaikkia päästöjen ja jätteiden vähentämiseen sekä muihin resurssiviisaisiin tekoihin. Kuopion resurssiviisausohjelman ohjausryhmä myöntää Viksu Kuopio -tunnuksen 1–2 kertaa vuodessa.
Tunnuksen saamisen kriteereinä on, että organisaatio tai yhteisö on ottanut resurssiviisauden osaksi omaa toimintaansa ja valinnut kehittämistoimenpiteensä. Lisäksi organisaatio tai yhteisö tekee resurssiviisautta edistäviä tekoja ja viestii niistä aktiivisesti. Nyt myönnetyt tunnukset ovat ensimmäiset Viksu Kuopio -tunnukset ja tunnuksia tullaan jakamaan vuosittain. Tunnuksen saajat löytyvät sivulta: kuopio.fi/viksukuopio.
Resurssiviisas Kuopio on yksi Kuopion strategian päätavoitteista. Resurssiviisaassa Kuopiossa suositaan uusiutuvan energian käyttöä, viisasta liikkumista sekä kiertotaloutta ja huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta. Resurssiviisaus on Kuopion kaupungissa sisällytetty toiminnan ja talouden suunnitteluun. Työtä ohjataan resurssiviisaus-ohjelmalla, joka sisältää kuusi eri teemakokonaisuutta. Kuopion tavoitteina on olla jätteetön, päästötön, kestävän kulutuksen ja hyvinvoinnin kaupunki viimeistään vuoteen 2050 mennessä.

Lisätietoja:

Laajempi uutinen Kuopio.fi -sivuilla

Ympäristöasiantuntija Minna Kuuluvainen, puh. 044 718 2148
Ympäristöasiantuntija Tapio Kettunen, puh. 044 718 2187

[email protected]
Kuopion resurssiviisausohjelma

 

Maailman suurin ilmastotapahtuma jälleen 30.3.2019

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: ,

Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kaupungit, Siilinjärven ja Joroisten kunnat sekä KierRe-hanke haastavat pohjoissavolaiset yritykset ja yhteisöt mukaan maailman suurimman Earth Hour – ilmastotapahtuman viettoon. Tapahtuman aikana tuodaan esille ilmastotoimien tärkeyttä sammuttamalla turhat valot sisä- ja ulkotiloista lauantaina 30.3.2018 kello 20.30 – 21.30.

Julkisivuvalot sammuvat julkisissa rakennuksissa
Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kaupungit sekä Siilinjärven ja Joroisten kunnat sammuttavat osan julkisten rakennusten julkisivuvalaistuksesta tunnin ajaksi ja haastavat kaupunkien yritykset ja yhteisöt mukaan tapahtumaan. Mainos- ja julkisivuvalaistus voidaan sammuttaa tunniksi tai pidemmäksi ajaksi turvallisuutta vaarantamatta. Kulkuväylävalaistusta, porrasvalaistusta tai muuta turvallisuuteen liittyvää valaistusta ei tule sammuttaa.

Tunnelmavalaistus kutsuu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle
Perinteiseen tapaan tapahtuman teemana on maailman suurin kynttiläillallinen. Ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne. Kahvilat ja ravintolat voivat ilmoittautua tapahtumaan ja tarjota illan aikana asiakkailleen ravintolapalveluita tunnelmallisessa kynttilä- tai hämärävalaistuksessa. Kouluissa Earth Hour –tapahtumaan voi osallistua esimerkiksi viettämällä kasvisruokapäivää.

Yritykset ja yhteisöt voivat ilmoittaa osallistumisestaan ke 13.3. mennessä lomakkeen (my.surveypal.com/Earth-Hour-pohjoissavo) kautta. Mukaan lähtevät yritykset ja yhteisöt saavat myönteistä medianäkyvyyttä. Lisäksi osallistujat voivat ilmoittaa omasta tapahtumastaan osoitteessa: http://www.earthhour.fi/tapahtumat

Ohjeita osallistujille: http://www.earthhour.fi/ideat

Jokainen voi osallistua ilmastotapahtumaan
Earth Hour on WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, jossa ihmiset ympäri maapalloa sammuttavat tarpeettomat valonsa tunnin ajaksi. Kampanjan tarkoitus on innostaa ihmisiä ilmastotoimiin sekä viestiä asian tärkeydestä myös päättäjille.

Lisätietoja:
Kuopion kaupunki, projektivastaava Minna Kuuluvainen
minna.kuuluvainen(a)kuopio.fi, 044 7182 148

Varkauden kaupunki (Navitas Kehitys Oy), projektivastaava Teija Härkönen
teija.harkonen(a)navitaskehitys.fi, puh 040 503 8935

Iisalmen kaupunki, projektivastaava Kirsi Savolainen
kirsi.savolainen(a)iisalmi.fi, puh 040 584 0803

Siilinjärven kunta, projektivastaava Laura Kortelainen
laura.kortelainen(a)siilinjarvi.fi, puh 044 729 1204

Joroisten kunta, projektivastaava Jaakko Lappalainen
jaakko.lappalainen(a)navitas.fi, puh 044 739 0849

www.earthhour.fi
www.kierre.info

 

Uusiomateriaalien käyttö kaupunkien rakennus- ja infrahankkeissa 26.3.

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: ,

Varkaudessa järjestetään maksuton tilaisuus uusiomateriaalien käytöstä rakennus- ja infrahankkeissa. Tilaisuudessa käydään läpi uusiomateriaalien käytön lainsäädännön kenttää sekä eri materiaalien soveltuvuutta rakentamishankkeisiin. Ilmoittautuminen 15.3. mennessä osoitteessa yritystapahtumat.navitas.fi. Jos osallistut etänä, niin ilmoittautuminen päättyy 25.3. Ilmoitathan etäosallistumisesta lisätiedot-kohdassa. Saat linkin tilaisuuden seuraamiseen lähempänä ajankohtaa.

Uusiomateriaalikoulutus_26_3

 

Siilinjärven kunnassa jatkuu ympäristötyö

Laura Leppänen Ajankohtaista

Ympäristötyö Siilinjärven kunnassa jatkuu resurssiviisauden jatkotyöpajan merkeissä. Tiistaina 26.2.2019 klo 12-16 Siilinjärven kunnantalolla paneudutaan resurssiviisaustyön tavoitteisiin tuleville vuosille. Työpajassa jakaudutaan jälleen teemakaistojen mukaisiin pienryhmiin. Teemakaistat ovat

– Energiantuotanto ja -kulutus
– Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne
– Kulutus ja materiaalikierrot
– Ruoan tuotanto ja -kulutus
– Vedenkäyttö ja luonnonvedet.

Työpajaan voi osallistua, vaikka ei olisikaan päässyt paikalle aloitustyöpajaan. Viimeinen jatkotyöpaja järjestetään 26.3.2019. Lisäksi kuntalaisille järjestetään kevään aikana nettikysely resurssiviisauteen liittyen.

Ennakkoilmoittautumiset pyydetään 22.2. klo 16.00 mennessä nettilomakkeella

Vääränmerkkinen auto

Tauno Blogi Avainsanat: ,

Istuin terveyskeskuksessa lääkärin vastaanotolle pääsyä odotellen. Ei mitään vakavaa. Lempin mieliksi olin käynyt varaamassa ajan tohtorille. Kuntotarkastus. Vähän kuin auton katsastus. Koputellaan pohjaa, kokeillaan iskunvaimentimia ja kurkataan konepellin alle. Uudempiin autoihin laitetaan johdot mittareihin ja katsotaan, pysyvätkö tulokset annettujen ohjearvojen sisällä.

Viikko sitten hoitaja oli ottanut minusta verta useampaan putkiloon ja laittanut piuhat kiinni rintamukseen Tänään oli sitten tuomion aika. Ihmiselle varaosia ei saa niin helposti kuin esimerkiksi Toyota Corollaan. Siihen löytyy yleensä osa kuin osa Ryttysen Einon hajottamolta tai jos varastolta ei löydy, niin Eino tietää mistä osan voi tilata.

Siinä vuoroani odotellessa Kumpulaisen Martti tuli viereeni istumaan. Sai juuri ja juuri hyvät päivät sanottua ennen kuin yskänpuuska keskeytti tarinan. Hetken röhistyään kysyi, että joko olen saanut aurinkopaneelit talon katolle laitettua. Ja olenko hankkinut biokaasulla toimivan auton.

Molempiin uteluihin vastasin, että en vielä. Toyota toimii vielä niin hyvin, ettei auton vaihtaminen ole ajankohtaista. Ja miten lie näiden herrojen aivoitukset, saattavat jopa säätää lain, ettei autoilla saa ajaa.  Pitääkö hevonen hankkia?

Siitäkös Kumpulainen intoutui. Niin saivat kyytiä herrat, sähköfirmat, kiinalaiset kaivosyhtiöt kuin biokaasuauto ja aurinkopaneelit. Sanoi itsekin pohtineensa hevosen ostoa. Vanhoja ravureita kun saa kuulemma halvalla.

Juttu keskeytyi taas toviksi kun Kumpulainen yski. Se kyllä kuulosti pahalta. Onneksi oltiin jo valmiiksi terveyskeskuksessa, jos Kumpulaiselta ilmanotto kokonaan loppuisi.

Aikansa ryittyään Kumpulainen kysyi, että olinko jo tehnyt hiilijalanjälkitestin. Totesin Kumpulaiselle, että Lempin mukaan jätän kyllä jalanjälkiä. Varsinkin rospuutto aikaan tahtoo ronttosen pohjaan takertua vaikka mitä. Tuhkaa ei ole kyllä tullut sisälle tuotua, ne on kipattu yleensä samaan kohtaan sinne saunan taakse. Pois kulkureitiltä.

Kumpulainen nauraa hörähti ja sen jälkeen taas yski muutaman minuutin. Sanoi yskänkohtauksesta toivuttuaan, että eihän se mikään oikea jalanjälki ole vaan siitä puhutaan kun halutaan verrata miten paljon mikäkin toiminta aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Että sellaisen testin tekemällä voi tarkistaa, miten paljon oma toiminta ilmastoa kuormittaa.

Kumpulainen olisi varmaan vielä jatkanut tiedon jakamista, mutta silloin lääkäri kutsui minut sisään.

Käteltyäni tohtoria istahdin pöydän viereen asetettuun tuoliin. Lääkäri oli nuori mies, joka tuntui olevan kiinnostuneempi tietokoneesta kuin minusta. Mutta aikansa laitetta tiirailtuaan nosti katseensa minuun ja sanoi, että melko hyviltä nuo arvot näyttävät. Vähän on kolesteroli koholla ja sitä pitäisi saada laskemaan. Ja sokerit rajoilla, joten nyt tulisi kiinnittää huomiota siihen mitä suuhunsa laittaa. Kovat rasvat pitäisi jättää ja lisätä kasviksia ja vihanneksia, niin eiköhän arvot korjaantuisi. Verenpaineen otettuaan jatkoi, että kyllä sitä silloin tällöin voi myös sen kahvipullan ottaa. Kunhan ei tule tavaksi. Kysyi vielä, että oliko joku ongelma mielessä, joka oli minut lääkäriin ajanut.

Piti sitten selittää, että Lempistä tämä käyntini johtui. Tai oikestaan Jaakosta. Tai siitä, että tämä on kuollut. Että Lempi pelkää minun lähtevän Jaakon matkaan.

Tohtori ei nauranut, totesi vain, että minullahan on viisas puoliso. Että tavallaan mies on kuin autonsa. Pitää välillä tarkistaa, onko öljyt kohdallaan ja moottori toimintakunnossa. Sanoi, että nyt näyttää hyvältä. Ja pyysi ottamaan yhteyttä jos jotain kysyttävää tai ongelmia tulee.

Kiitin tohtoria ja lähdin. Oli siinä viisas mies. Vaikka ajaakin kuulemma ranskalaisella autolla.