Kuntalaiskysely resurssiviisas Siilinjärvi

Laura Leppänen Ajankohtaista

Haluaisitko tulevaisuudessa liikkua sähköautoilla tai lainapyörillä? Voisiko katolla olla enemmän aurinkopaneeleita tuottamaan sähköä kotiisi tai haluaisitko liikkua enemmän esteettömillä luontopoluilla? Millainen on sinun mielestäsi Siilinjärven kestävä tulevaisuus?
Osallistu ja vaikuta kunnan resurssiviisaustyöhön vastaamalla kyselyyn ”Resurssiviisas Siilinjärvi – kysely kuntalaisille”.
Kyselyyn pääset oheisesta linkistä Kyselyyn vastaaminen vie noin 15-30 minuuttia. Vastaukset ovat erittäin arvokkaita ja toivomme teidän käyttävän tuon ajan kyselyn täyttämiseksi.
Kysely on avoinna 28.5.2019 saakka. Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme palkintoja. Yhteystietoja ei yhdistetä kyselyn vastauksiin, eikä niitä käytetä muuhun tarkoitukseen kuin henkilökohtaiseen yhteydenottoon voittajien kanssa.
Vastaa kyselyyn ja vaikuta suunnitelman sisältöön – tehdään yhdessä Siilinjärvestä resurssiviisas!
Lisätiedot: [email protected]

Mistä on kyse?
Siilinjärven kunnalle ollaan laatimassa resurssiviisausohjelmaa yhdessä kunnan työntekijöiden, luottamushenkilöiden, sidosryhmien ja kuntalaisten kanssa. Ohjelmassa määritellään tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit, kuinka resurssiviisaudesta tulee osa Siilinjärven kunnan perustoimintaa. Resurssiviisausohjelman toimenpiteet ohjaavat kuntaa kohti hiilineutraaliutta, jätteettömyyttä ja kestävää kulutusta, jotka lisäävät samalla alueen elinvoimaisuutta, houkuttelevuutta ja asukkaiden hyvinvointia.
Resurssiviisaus on kykyä käyttää erilaisia resursseja, kuten luonnonvaroja, energiaa, tuotteita ja aikaa harkitusti ja hyvinvointia sekä kestävää kehitystä edistävällä tavalla. Hiilineutraalissa kunnassa tuotetaan ilmastonmuutosta aiheuttavia kasvihuonekaasupäästöjä vain sen verran, kuin niitä pystytään sitomaan.
Kunta toimii kiertotaloudessa, jossa materiaalien elinkaari on pitkä ja jätevirrat pystytään hyödyntämään materiaaleina ja raaka-aineina. Kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden ja tavaroiden yhteiskäyttöön, vuokraamiseen, kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön. Kestävän kulutuksen tason kunnassa kulutetaan luonnonvaroja maapallon kantokyvyn rajoissa.

TOIVOA JA TEKOJA

Laura Leppänen Ajankohtaista

Aika perjantai 7.6.2019 klo 9-12
Paikka Navitas Yrityspalvelut, kokoustila Ankkuri, Wredenkatu 2, Varkaus

Kutsu Toivoa ja Tekoja 7.6.2019

Ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat herättävät monissa ahdistusta ja epätoivoa.
Kuinka näitä vaikeita tunteita voisi kohdata ja käsitellä? Kuinka voisi herättää ja ylläpitää toivoa ja tulevaisuuden uskoa?
Yritykset ja yhteisöt voivat luoda toivoa tekojensa kautta. Niiden on tärkeää tunnistaa ja hallita omia ympäristövaikutuksiaan.
Yrityksillä voi olla myös merkittävä rooli ympäristöongelmien ratkaisussa.
Toivoa ja tekoja -tilaisuudessa tuodaan esille yritysten ympäristötekoja sekä käsitellään ympäristöahdistusta
ja -toivoa tutkija-kirjailija Panu Pihkalan johdolla.

8.30 Aamukahvit
9.00 Ympäristöahdistus ja -toivo, Panu Pihkala, tutkija-kirjailija
10.00 Hyppysellinen toivoa ja ympäristötekoja
Varkauden kaupunki, NIna Holopainen, henkilöstöjohtaja
Navitas Yrityspalvelut, Laura Leppänen, projektipäällikkö, Kierre-hanke
Savon koulutuskuntayhtymä, Heikki Helve, kuntayhtymän johtaja

10.30 Virkistystauko

10.45 Kestävän tulevaisuuden tekijät -paneelikeskustelu
Andritz Oy, Ari Nieminen, Senior Vice President
Clean Flame Oy, Panu Räsänen, myyntijohtaja
Kiinteistö-KYS Oy, Juhani Simpanen, toimitusjohtaja
Varkauden seurakunta, Tiina Taavitsainen, johtava kasvatustyön viranhaltija
11.30 Keskustelu ja yhteenveto Panu Pihkalan johdolla

Ilmoittautuminen tilaisuuteen 29.5.2019 mennessä tästä linkistä
Tilaisuus on maksuton.
Lisätietoja Sari Väänänen p. 044 785 4025 ja Anu Salo p. 044 785 4019, [email protected]

Lämpimästi tervetuloa!

Tilaisuuden järjestävät Savon koulutuskuntayhtymä, Ympäristöosaamisesta alueellinen menestystekijä-hanke,
Navitas Yrityspalvelut ja Varkauden seurakunta.

Kutsu

Viksu Kuopiolainen – tule Kohtaamoon 10.5.2019!

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: , , , ,

Kuopion kaupunki järjestää Viksu Kuopio –tapahtuman Kohtaamossa perjantaina 10.5.2019 klo 9-12. Tarjolla on tietoa ympäristöystävällisistä energiaratkaisuista, kaupunkipyöristä, virkistysalueista, luontoretkistä sekä jätteiden lajittelusta. Tule keskustelemaan resurssiviisaasta Kuopiosta ja viksuista valinnoista asiantuntijoidemme kanssa!

Onko sinulla vinkkejä ja ideoita esimerkiksi ilmastopoliittiseen ohjelmaamme tai luonnonvarojen viisaampaan käyttöön kaupungissamme? Tule paikalle keskustelemaan ja kertomaan ideasi! Paikalla keskustelemassa ja opastamassa viksumpiin valintoihin ovat energianeuvoja Mari Turunen, ympäristöasiantuntijat Minna Kuuluvainen sekä Tapio Kettunen, ympäristönsuojelusuunnittelija Anniina Le Tortorec ja Jätekukolta ympäristökouluttaja Paula Korpinen.

Viksu Kuopio -tapahtumassa voit keskustella muun muassa seuraavista teemoista:

  • Energianeuvonta – olisiko sinun mahdollista hyödyntää ympäristöystävällisempiä energiaratkaisuja?
  • Viksu Kuopio 2030 – Mikä Viksu Kuopio on ja mihin sillä pyritään?
  • Resurssiviisaus – miten toimia ympäristövastuullisesti ja resurssiviisaasti?
  • Ilmastopoliittinen ohjelma – mitä toivot ilmastopoliittiselta ohjelmaltamme? Mitkä ovat tärkeimpiä ilmastopolitiikan painopisteitä? Kerro ideasi ja toiveesi!
  • Jätekukon toiminnallinen lajittelupiste – miten lajitella jätteet oikein?

Viksu Kuopio -tapahtumassa tarjolla tietoa myös KierRe –hankkeesta, Savilahden energiaratkaisuista, Kuopion kaupungin ympäristökertomuksesta sekä tietoa Kuopion virkistysalueista, kuten vesistöistä sekä retkireiteistä. Lisäksi voit tutustua Kuopion upouusiin sähköisiin kaupunkipyöriin! Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja:
Alueelliset ympäristönsuojelupalvelut
Ympäristöasiantuntija Tapio Kettunen, 044 718 2187
Energianeuvoja Mari Turunen, 044 718 2870
Ympäristöasiantuntija Minna Kuuluvainen, 044 718 2148
[email protected]

Vuoden kiertotalousteko -palkinto Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:lle

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat:

Kuopiossa järjestetyssä Kiertotalous – kasvuun vai karkuun? -tapahtumassa jaettiin ensimmäistä kertaa Vuoden kiertotalousteko –palkinto.
Palkinnon sai Kuopion Opiskelija-asunnot Oy Samoilijantie 6 -asuntokohteen toteuttamisesta.
Kuopion kaupungin myöntämä Vuoden kiertotalousteko -palkinto jaetaan kuopiolaiselle yritykselle tai organisaatiolle, joka on toteuttanut menneen vuoden aikana merkittävän kiertotaloutta edistävän teon.
Palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa.
Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n Samoilijantie 6 on opiskelija-asuntokohde, jossa tilat on suunniteltu siten, että ne kannustavat omaehtoiseen kanssakäymiseen asukkaiden välillä ja mahdollistavat luontevat kohtaamiset.
Asunnot ovat tilatehokkaita yksiöitä. Yksiöiden lisäksi kohteessa on erityiset yhteistilat, joita asukkaat hyödyntävät oman asuntonsa jatkeena.
Jokaisessa talossa on omanlaisensa yhteistilat. Taloista löytyy muun muassa postiautomaatti, kuntosali, erilaisia yhteis-keittiöitä, elokuvahuone, oleskeluhuone ja pelihuone.

– Tilojen suunnittelussa ollaan onnistuttu siten, että tilat mahdollistavat uudenlaisen yhteisöllisen asumisen erilaisten yhteisten aktiviteettien, kuten kuntoilu- ja ruuanlaitto-mahdollisuuksien, muodossa. Huomionarvoista projektissa on se, että opiskelijat ovat olleet itse vaikuttamassa siihen, millaiseksi tilat Samoilijassa ovat lopulta muodostuneet, Aku Taira Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:ltä kommentoi.
Samoilijantielle on myös hankittu asukkaiden yhteiskäyttöön sähköauto, joka vähentää oman auton hankintatarvetta. Lisäksi syksyllä 2018 Kuopion Opiskelija-asunnot Oy oli mukana kokeilussa, jossa Samoilijantiellä testattiin yhdessä asukkaiden kanssa lajittelun parantamiseen kannustavaa mobiilipeliä.
– Asukkailta saatua positiivista palautetta pidämme erittäin arvokkaana, koska opiskelijoiden viihtyminen asuntokohteessa on ensiarvoisen tärkeää. Tätä palautetta ja muita Samoilijassa hyväksi koettuja asioita hyödynnetäänkin jatkossa uusissa rakennushankkeissamme, Aku Taira jatkaa.

Kiertotalous – kasvuun vai karkuun? -tilaisuus kokosi lähes 100 kiertotaloudesta ja sen liiketoimintamahdollisuuksista kiinnostunutta Kuopion Klubille. Tilaisuudessa kuultiin mitä hyötyä kierto-taloudesta on yrityksille ja esiteltiin Kuopion alueen kiertotalouden yritysesimerkkejä.
Tapahtuma oli osa Design Week Kuopion tapahtumaviikkoa. Tilaisuudessa ovat mukana Sitra, Business Finland, Design Week Kuopio, Kuopion kaupunki, BusinessKuopio, Savonia-ammattikorkeakoulu, Talous ja nuoret TAT ry, Kuopion Klubi ja ravintola Musta Lammas sekä Invest & Grow in Kuopio Region, Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa (KierRe) ja Luova Veto -hankkeet.

Lisätietoja:
https://www.businesskuopio.fi/tapahtumat/kiertotalous/
Ympäristöasiantuntija Minna Kuuluvainen, 044 718 2148, [email protected], Alueelliset ympäristönsuojelupalvelut
Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa (KierRe)
Ympäristöasiantuntija Tapio Kettunen, 044 718 2187, [email protected], Alueelliset ympäristönsuojelupalvelut
Hallinto ja kehittäminen, Aku Taira, 040 749 7433, [email protected], Kuopion Opiskelija-asunnot Oy

Kiertotalouden osaajat koolla Kuopiossa 25.4.2019

Laura Leppänen Ajankohtaista

Kiertotalous – kasvuun vai karkuun? –tapahtuma kokoaa lähes 100 kiertotaloudesta ja sen liiketoimintamahdollisuuksista kiinnostunutta Kuopioon torstaina 25.4.2019. Tilaisuudessa kuullaan mitä hyötyä kiertotaloudesta on yrityksille ja esitellään Kuopion alueen kiertotalouden yritysesimerkkejä.

Kuopion Klubilla järjestettävässä tapahtumassa kiertotalousasiantuntija antavat vinkkejä erikokoisille yrityksille kiertotalouden liiketoiminta- ja rahoitusmahdollisuuksista. Päivän aikana kuullaan myös puheenvuorot Sitralta ja Business Finlandilta. Lisäksi paikalliset yritykset ja organisaatiot kertovat omista kiertotalouden menestystarinoistaan.

  • Tapahtuma järjestetään Kuopiossa ensimmäistä kertaa ja se täyttyi nopeasti. Kiertotalous ja sen tarjoamat mahdollisuudet kiinnostavat paikallisia yrityksiä, ja toivomme kiertotalouden ympärille syntyvän myös uutta liiketoimintaa ja uusia kumppanuuksia, projektipäällikkö Mikko Juuti Kuopion kaupungilta kertoo.

Tapahtumassa jaetaan ensimmäistä kertaa myös Kuopion kiertotalousteko -palkinto. Palkinto jaetaan kuopiolaiselle yritykselle tai organisaatiolle, joka on toteuttanut menneen vuoden aikana merkittävän kiertotaloutta edistävän teon.

  • Meillä on Kuopiossa useita eri alojen yrityksiä, jotka ovat hyötyneet kiertotaloudesta resurssien kestävämmän käytön ja taloudellisemman toiminnan myötä, ympäristöjohtaja Tanja Leppänen Kuopion kaupungilta iloitsee.

Tapahtuma on osa Design Week Kuopion tapahtumaviikkoa. Tilaisuudessa ovat mukana Sitra, Business Finland, Design Week Kuopio, Kuopion kaupunki, BusinessKuopio, Savonia-ammattikorkeakoulu, Talous ja nuoret TAT ry, Kuopion Klubi ja ravintola Musta Lammas sekä Invest & Grow in Kuopio Region, Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa (KierRe) ja Luova Veto -hankkeet.

Lisätietoja:
https://www.businesskuopio.fi/tapahtumat/kiertotalous/

Projektisihteeri Eeva Lehtomäki, 044 718 2035, [email protected], Invest and Grow in Kuopio Region –hanke
Ympäristöasiantuntija Minna Kuuluvainen, 044 718 2148, [email protected], KierRe – Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa
Ympäristöasiantuntija Tapio Kettunen, 044 718 2187, [email protected], Alueelliset ympäristönsuojelupalvelut

 

Iisalmen kaupungin henkilöstön työajot hoituvat nyt sähköavusteisilla polkupyörillä

Laura Leppänen Ajankohtaista, Arkisto Avainsanat: , , ,

Kaksi sähköavusteista polkupyörää (Merkki: Trek Verve+) hankittiin Iisalmen kaupungin henkilöstön yhteiskäyttöön. Sähköpyörien hankinnasta vastasi KierRe-hanke (Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa).

Sähköpyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä ja tarkoitettu henkilöstön työpäivän aikana tehtäviä työmatkoja varten. Sähköavustus toimii pyörää poljettaessa ja sen tasoa voi säätää haluttuun voimakkuuteen. Pyöräily sähköpyörällä on kevyempää kuin tavallisella polkupyörällä, jolloin virka- ja työtehtävien ajot hoituvat nopeasti, mutta hikoilematta. Pyörän huippunopeus sähköavustetta käytettäessä on 25 km/h.

Älykästä liikkumista

Sähköavusteisten polkupyörien hankinta toteuttaa KierRe-hankkeen tavoitetta kehittää kaupunkien resurssiviisautta ja vähähiilisyyttä tukevia ratkaisuja Pohjois-Savon alueella. Yksi osa tavoitetta on älykkääseen liikenteeseen liittyvät kehittämistoimet, joita sähköpyörien hankinnan lisäksi ovat olleet esitys yhteiskäyttösähköauton ja sähköauton latauspisteiden hankintaan sekä kaupunkipyöräkokeilu.

KierRe-hankkeessa ovat mukana Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kaupungit, Joroisten ja Siilinjärven kunnat sekä ProAgria Pohjois-Savo. Hanketta rahoittavat toteuttajien lisäksi Pohjois-Savon liitto ja Pohjois-Savon kehittämisrahasto.

 

Lisätiedot

Kirsi Savolainen
Projektivastaava, KierRe-hanke
kirsi.savolainen(a)iisalmi.fi
p. 040 584 0803

KierRe-hanke
www.kierre.info ja www.iisalmi.fi/kierre

Ruokahävikkiä seurataan säännöllisesti Iisalmen ruokapalvelussa

Laura Leppänen Ajankohtaista

Iisalmen kaupungin ruokapalvelu järjestää perusopetuksen ja päivähoidon ruokahävikkiviikon viikolla 14 (1. – 5.4.2019). Lukiossa ruokahävikkiviikkoa vietetään viikolla 18.
Viikon aikana ruokahävikin määrää seurataan jakelu- ja valmistuskeittiöissä punnitsemalla biojätteeseen lautasilta menevä lautashävikki sekä tarjoiluastioihin ruokailun päätyttyä jäänyt tarjoiluhävikki.Ruokahävikkiviikolla koulut ja päiväkodit voivat laittaa esille myös hävikkiaiheista materiaalia sekä nostaa aihetta esille oppitunneilla ja ruokailutilanteissa.

Ruokahävikki puoliksi vuoteen 2030

Yhdistyneet kansakunnat ja Euroopan unioni ovat asettaneet tavoitteeksi ruokahävikin vähentämisen 50 %:lla vuoteen 2030 mennessä. Sama tavoite on asetettu myös Iisalmen kaupungin resurssiviisauden toimintasuunnitelmaan. Tavoitteen saavuttamisessa yksi tärkeimmistä askeleista on ruokahävikin säännöllinen seuranta. Jatkuva tai tietyin väliajoin toistuva ruokahävikkimäärien mittaaminen auttaa huomaamaan ruokahävikin merkittävimmät aiheuttajat ja tunnistamaan keinot hävikin vähentämiseksi.
Seuraava ruokahävikin seurantajakso Iisalmen ruokapalvelulla on jälleen syyslukukaudella.

Lisätiedot

Kirsi Savolainen
Projektivastaava, KierRe-hanke
kirsi.savolainen(a)iisalmi.fi
p. 040 584 0803

Helena Farin
Ruokapalvelupäällikkö
helena.farin(a)iisalmi.fi
p. 040 489 4783

 

Linkki
KierRe-hanke
www.kierre.info ja www.iisalmi.fi/kierre