Bioaikakiertue Varkaudessa ja Kuopiossa – kuinka pitkälle lannalla päästään?

Teija Härkönen Ajankohtaista

Bioaika-tapahtumakiertue pysähtyi loppuviikosta Varkauden lukiolla sekä Kuopion torilla. Kyseessä oleva kiertue on metsäsektorin lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja erityisesti Suomen nuorille. www.bioaika.fi.

KierRe oli mukana Bioaika-kiertueen kumppanuustorilla biokaasuteemalla. Infopisteellä esiteltiin hankkeen biokaasuosiota, jossa selvitetään maatilojen yhteisbiokaasulaitosten potentiaalia, sekä tutustuttiin paikalla olevaan biokaasulla toimivaan autoon. Kävijät saivat osallistua kilpailuun, jossa arvuuteltiin kilometrimäärää, jonka biokaasuautolla pääsee etenemään yhden lehmän vuodessa tuottamalla lantamäärällä muutettuna biometaaniksi.

Vastauksia saatiin molemmilla paikkakunnilla noin 50 ja veikkaukset olivat 100 km ja 5000 km välillä. Oikea vastaus on 4800 km. Varkaudessa ja Kuopiossa lähimmäksi veikannut palkitaan elokuvalipuilla sekä kaksi lippua arvotaan myös kaikkien osallistujien kesken. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Ja kuinka tuohon 4800 kilometriin päästään? Lehmä tuottaa vuodessa n. 14 m3 lantaa eli 24 m3 lietelantaa, joka vastaa 24 tonnia. Tästä saadaan n. 500 m3 biokaasua, josta metaanin osuus on 60 %. Jos ajoneuvo kuluttaa kaasua 4,6 kg / 100 km, niin biometaani riittää n. 4800 kilometrille.

Resurssiviisas tulevaisuus Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa

Laura Leppänen Ajankohtaista, Arkisto, Tapahtuma

Iisalmi, Kuopio ja Varkaus ovat aloittaneet työn kohti resurssiviisasta tulevaisuutta. Työ liittyy kuntien halukkuuteen olla kiertotalouden ja resurssiviisauden edelläkävijäkuntia. Kaupungit pyrkivät toimissaan kohti jätteettömyyttä, kestävää kulutusta ja päästöttömyyttä vuoteen 2050 mennessä. Tämä työ konkretisoituu kaupungeissa resurssiviisauden työpajapäivissä, jossa määritellään tavoitteet ja alustavat toimenpiteet tavoitteeisiin pääsemiseksi. Kaupungit rakentavat työpajapäivissä tiekarttaa kohti resurssiviisasta tulevaisuutta.

Työpajapäivien ajankohdat ovat:

  • ti 5.9. klo 12-16 Iisalmi, Ravintola Raatihuone
  • ke 6.9. klo 12-16 Varkaus, Navitas 1, kokoustila Ankkuri 3
  • ke 13.9. klo 12-16 Kuopio, Kuopion kansalaisopisto, opistosali

Työpajapäivät ovat tarkoitettu kaupungin henkilöstölle, yrityksille, yhdistyksille ja yhteistyökumppaineille. Tarkoituksena on pohtia resurssiviisauden askelmerkkejä yhdessä kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja kaupunkien elinvoimaisuuden lisäämiseksi. Kaupunkilaiset pääsevät osallistumaan resurssiviisaan tulevaisuuden suunnitteluun eri tavoin eri kaupungeissa. Ajankohtaista -osiossa kerrotaan, kuinka kuntalaiset pääsevät osallistumaan tulevaisuuden rakentamiseen.

Varkauden ympäristöillat syksyllä 2017

Laura Leppänen Ajankohtaista, Tapahtuma Avainsanat: , , , ,

KierRe -hanke järjestää syksyllä Ympäristöiltoja Varkauden kaupungin kirjaston auditoriossa. Infot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, ja niissä käsitellään resurssiviisauden teemoja kuntalaisen näkökulmasta. Infojen yhteydessä on mahdollista osallistua Varkauden kaupungin resurssiviisauden toimenpidesuunnitelman eli tiekartan laadintaan ideoimalla, ehdottamalla ja kertomalla, kuinka esimerkiksi energiaa voitaisiin tuottaa tulevaisuudessa, kuinka jätemäärät saadaan vähenemään ja miten lähiruoan osuus saataisiin kasvamaan.

Infojen teemat ja aikataulut ovat seuraavat:

  • ke 13.9.2017 klo 17.30-19 ”Vähemmän ruokaa roskiin” Illan teemoina ruokahävikki, lähiruoka ja vastuullinen ruoka.
  • ke 20.9.2017 klo 17.30-19 ”Vaihtoehtoja autoilulle” Tutustu erilaisiin liikkumisen ja matkustamisen tapoihin. 
  • ke 22.11.2017 klo 17.30-19 Lajittelu kannattaa aina” Ohjeita ja neuvoja kierrätykseen

Ensimmäinen infoilta käsittelee ruokahävikkiä ja sitä, kuinka kotitaloudessa jokainen voi vähentää roskiin menevän käyttökelpoisen ruuan määrää. Lisäksi tarkastellaan ruoan vastuullisuutta ja lähiruokaa. Illan puhujina Sanna Louna Maa- ja kotitalousnaisista sekä Armi Nissinen Hyvinvointia elintarvikkeista -hankkeesta. Ilta on osa valtakunnallista ruokahävikkiviikkoa, jonka tarkoituksena on herätellä kuluttajia tarkastelemaan omia toimintatapojaan.

Toisen infoillan teemana on liikkumisen eri muodot ja niiden vaikutukset ympäristöön. Mitä on viisas liikkuminen? Mitä tulee huomioida hankittaessa biokaasuautoa? Tervetuloa katsomaan kaasuautoa livenä sekä kyselemään omistajan kokemuksia kaasuautoilusta! Puhujina asiantuntijat Tapio Kettunen ja Panu Jouhkimo.

Marraskuun teemaillassa käsitellään jätteiden lajittelua ja kierrätystä kotitalouksissa. Paikalla Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy sekä Keski-Savon Jätehuolto.

Lisätietoa tilaisuuksista: Teija Härkönen, teija.harkonen(a)navitaskehitys.fi, puh. 040 5038935

Muotoilukilpailun voittaja ratkeaa 17.8.2017

Teija Härkönen Ajankohtaista Avainsanat:

Kevään aikana (1.4.–31.5.2017) järjestettyyn muotoilukilpailuun saapui määräaikaan mennessä 22 työtä ympäri Suomea. Varkauden, Kuopion, Iisalmen ja KierRe-hankkeen järjestämässä kilpailussa etsittiin liikelahjaksi soveltuvia töitä ja suunnitelmia teemalla ”Huomisen koti”. Ehtona oli, että töissä hyödynnettäisiin pohjoissavolaisilta yrityksiltä tulevia ylijäämämateriaaleja vähintään 70 %.

Kilpailuajan päättymisen jälkeen kuntalaisilla oli mahdollisuus äänestää suosikkiaan kilpailu.kierre.info –sivulla sekä Varkauden Keskuskonttorilla ja Iisalmen Kulttuurikeskuksella. Kymmenen työtä valikoitui jatkoon yleisöäänien ja palkintoraadin perusteella, ja voittajatyö julkistetaan 17.8.2017. Palkintoraati pisteytti työt arvioiden niiden kaupallista potentiaalia, liikelahjaidean toimivuutta ja käytettävyyttä arjessa, toteutus- ja tuotantokelpoisuutta sekä pohjoissavolaisuuden näkymistä työssä.

Voittajatyön julkistamistilaisuus pidetään Kuopion valtuustotalolla 17.8. klo 13.00.
Kilpailun ovat mahdollistaneet Keski-Savon Jätehuolto lky, Jätekukko Oy ja Ylä-Savon jätehuolto Oy.

Tule mukaan vaikuttamaan – millainen on resurssiviisas Iisalmi?

Mari Turunen Ajankohtaista

Iisalmen kaupungissa on parhaillaan käynnissä työ resurssiviisauden toimenpidesuunnitelman laatimiseksi.  Suunnitelma ja sen sisältämät toimenpiteet ohjaavat kuntaa kohti hiilineutraaliutta, jätteettömyyttä ja kestävää kulutusta, jotka lisäävät samalla alueen elinvoimaisuutta, houkuttelevuutta ja asukkaiden hyvinvointia. Kuntalaisilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa suunnitelman sisältöön ja esittää ajatuksensa kestävästä, resurssiviisaasta kaupungista.

Osallistua voi vastaamalla kyselyyn osoitteessa www.iisalmi.fi/resurssiviisasiisalmi. Kyselyyn vastaaminen vie noin 15 minuuttia ja se on avoinna 30.11. saakka. Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan elokuvalippuja.

Osallistuminen on mahdollista myös Iisalmen Kulttuurikeskuksen aulassa olevalla resurssiviisaus-infon luona ajalla 13.–26.10.2017.

Mitä resurssiviisaus tarkoittaa?
Resurssiviisaus on kykyä käyttää erilaisia resursseja, kuten luonnonvaroja, energiaa, tuotteita ja aikaa harkitusti ja hyvinvointia sekä kestävää kehitystä edistävällä tavalla. Hiilineutraalissa kaupungissa tuotetaan ilmastonmuutosta aiheuttavia kasvihuonekaasupäästöjä vain sen verran, kuin niitä pystytään sitomaan.

Jätteettömässä kaupungissa toimitaan kiertotaloudessa, jossa materiaalit kiertävät eikä tavaroita tuoteta jatkuvasti lisää. Kulutus perustuu omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen, kuten jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen. Kestävän kulutuksen tason kaupungissa kulutetaan luonnonvaroja maapallon kantokyvyn rajoissa. Luonnolla on merkittäviä positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Viisi minuuttia luonnossa oleskelua kohentaa mielialaa ja 20 minuutin oleskelu laskee verenpainetta.

Lisätiedot:
KierRe-hanke, Iisalmen projektivastaava Mari Turunen
mari.turunen(a)iisalmi.fi
puh. 040 584 0803

Osallistu ja vaikuta – millainen on resurssiviisas Varkaus?

Teija Härkönen Ajankohtaista

Haluaisitko tulevaisuudessa liikkua sähköautoilla tai lainapyörillä? Voisiko katolla olla enemmän aurinkopaneeleita tuottamaan sähköä kotiisi tai voisimmeko viljellä yrttejä keskellä kaupunkia? Haluaisitko liikkua enemmän esteettömillä luontopoluilla? Varkauden kaupungille ollaan laatimassa resurssiviisauden toimenpidesuunnitelmaa ns. tiekarttaa, jonka sisältämät toimenpiteet ohjaavat kuntaa kohti hiilineutraaliutta, jätteettömyyttä ja kestävää kulutusta vaikuttaen samalla  positiivisesti alueen elinvoimaisuuteen, houkuttelevuuteen ja asukkaiden hyvinvointiin. Kuntalaisilla on nyt mahdollisuus vaikuttaa suunnitelman sisältöön ja esittää ajatuksensa kestävästä tulevaisuudesta!

Osallistua voi vastaamalla kyselyyn ”Resurssiviisas Varkaus – kysely kuntalaisille” osoitteessa www.varkaus.fi –>  Tietoa Varkaudesta, suora linkki: Resurssiviisas Varkaus – kysely kuntalaisille. Kyselyyn vastaaminen vie noin 15 minuuttia ja se on avoinna 30.11.2017 saakka. Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan elokuvalippuja.

Lisäksi osallistuminen on mahdollista Varkauden kaupunginkirjastolla, jossa on resurssiviisaus-info ja laatikko ideoita varten.

Kysymykset ovat resurssiviisauden osa-alueilta, joita ovat energiantuotanto ja –kulutus, liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, kulutus ja ruoantuotanto sekä vesi ja luonnonvedet.

Hävikkiviikon kilpailun voitot Kalevalan ja Minna Canthin kouluille

Minna Kuuluvainen Ajankohtaista

Servica, Jätekukko ja Kuopion kaupunki olivat jälleen mukana valtakunnallisen Hävikkiviikon vietossa 11.-17.9.2017. Kuopiolaisille peruskouluille tarkoitettuun Hävikkiviikon rastirataan ilmoittautui 11 luokkaa. Tehtävät palauttaneiden luokkien kesken arvottiin palkinnoiksi Jätekukon järjestämä vierailu Kuopion jätekeskukselle ja Servican tarjoamat jäätelöt yhden koulun kaikille oppilaille. Arpaonni suosi Kalevalan koulun 1-2C -luokkaa, joka voitti jätekeskusvierailun. Jäätelöt koulunsa oppilaille voitti puolestaan Minna Canthin koulun 8I-luokka. Onnittelut voittajille!

Hävikkiviikko on valtakunnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on tehdä tunnetuksi ruokahävikkiä ja keinoja sen vähentämiseksi. Teemaviikon valtakunnallisena järjestäjänä toimi Kuluttaja-lehti. Servica, Jätekukko ja Kuopion kaupunki kannustivat oppilaita ja opettajia ruokahävikin vähentämiseen rastiratakilpailulla, jossa tutustuttiin monipuolisen materiaalin kautta aiheeseen. Kilpailun tehtävissä pohdittiin ruokahävikin syitä ja keinoja määrän vähentämiseen kouluissa ja kotona. Kuopiolaisten koulujen ruokaloissa teemaviikko näkyi muun muassa julisteina.

Suomessa koko ravitsemusalan yhteenlasketun ruokahävikin määräksi on arvioitu 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä kotitalouksien, teollisuuden, kaupan ja ravitsemispalveluiden tuottama hävikki on noin 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta. EU:ssa ja Suomessa on asetettu tavoitteeksi puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä. Hävikin vähentäminen on tärkeä keino säästää luonnonvaroja ja vähentää erilaisia ruoantuotannon päästöjä.

Lisätietoja:
Servica – Itä-Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä
Kehittämispäällikkö Tuire Puranen, tuire.puranen(at)servica.fi, puh. 044 426 0611

Jätekukko Oy
Ympäristökouluttaja Anja Räisänen, anja.raisanen(a)jatekukko.fi, 044 368 0192
www.jatekukko.fi/havikkiviikko (Kilpailun sivut avataan 1.9.)

Kuopion kaupunki, KierRe-hanke
Projektivastaava Minna Kuuluvainen, minna.kuuluvainen(at)kuopio.fi, puh. 044 718 2184

Hävikkiviikko: www.havikkiviikko.fi

 

Vaihtoehtoista liikkumista ja vihreitä pyöräteitä

Laura Leppänen Ajankohtaista, Arkisto, Blogi Avainsanat: , , , , , ,

Hallituksen ja eduskunnan aiemmin hyväksymä tavoite on saada Suomen teille 250 000 sähköautoa ja 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä. Tämä siksi, että liikenteen päästöjä tulisi vähentää vuoteen 2030 mennessä 3,6 miljoonan tonnin edestä. Ei siis mikään pieni tavoite. Mitä tähän voi tehdä tavallinen kuluttaja, joka käyttää autoa työmatkaan, harrastuksiin pääsemiseksi, kaupassa käyntiin ja itse asiassa ihan kaikkeen asiointiin?

Eihän kaupunkilainen edes tarvitse autoa. Joukkoliikenne liikuttaa ihmisiä vähäpäästöisesti. On sähkö- ja kaasubusseja sekä ratikoita. Haja-asutusalueella ja pikkukaupungeissa asuvat eivät tarvitse mitään julkista liikennettä, kun muuttoliike ajaa ihmiset yhä suurempiin ja harvempiin kaupunkikeskuksiin. Naapurin kanssa vaan kimppakyytiä harrastamaan niin ei tarvitse hankkia omaa autoa. Yhteiskäyttöauto voisi olla mukavampi, niin ei tarvitse naapurin kanssa jutustella matkaa tehdessä. Lainaa vain autoa maksua vastaan ja palauttaa takaisin sovittuun paikkaan. Jos kahvia vähän läikkyy penkeille, ei se haittaa, kun ei kerro kenellekään.

Tietysti liikkumista voisi tehdä enemmän polkupyörällä tai jos pyöräily tuntuu liian raskaalta, voisi hankkia sähköpyörän. Sähköpyörällä ylämäet menevät kevyesti eikä aamulla tarvitse ottaa hikeä pintaan työmatkaa kulkiessa. Mitenkä sitten lapset, koirat ja kissat sekä kauppakassit kuljetetaan? No ratkaisuna on tietysti sähköinen tavarapyörä! Tavarapyörät ovat jokapäiväisessä käytössä esim. Aasiassa tai vaikkapa Hollannissa. Suomen oloihin ja ”laiskoille” urbaani-ihmisille ratkaisu voisi olla sähköinen tavarapyörä. Pyörän edessä olevaan laatikkoon vain lapset ja kauppakassit sulassa sovussa. Sähkömoottori avustaa mukavasti, ettei pyörä juutu ylämäkeen tai loskaan.

Mutta ihan oikeasti. Pyöräilyn lisääminen ja edistäminen olisi järkevää. Se lisää hyvinvointia ja vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä. Miksei Pohjois-Savon kunnissa ja kaupungeissa voisi olla enemmän hyvällä kunnossapidolla olevia pyöräilykatuja/ -reittejä. Reitit olisivat olemassa olevia kevyenliikenteenväyliä, joista osa voitaisiin erottaa pyöräilylle esim. maalaamalla. Kadut pidettäisiin hyvässä asfaltissa ja talvella hyvin aurattuna ja hiekoitettuna. Kunnat panostaisivat työ- ja koululaisliikenteen turvallisille pääväylille. Luodaan vihreän liikkumisen brändi ja maalataan kadut vihreäksi. ”Vihreä Pohjois-Savo edistää pyöräilyä.” Brändi on syntynyt! Edistetään autotonta ja päästötöntä liikkumista melko pienillä toimilla. Haastetaan kuntien henkilöstöä ja kunnissa olevien yritysten henkilökuntaa taittamaan työmatkat polkupyörällä tai kävellen ja luodaan siihen oikeasti mahdollisuus ja varteenotettava vaihtoehto. Ottaisi joku kopin ajatuksesta?

Ympäristöillat Varkaudessa

Teija Härkönen Ajankohtaista

KierRe -hanke järjestää syksyllä Ympäristöiltoja Varkauden kaupungin kirjaston auditoriossa. Infot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, ja niissä käsitellään resurssiviisauden teemoja kuntalaisen näkökulmasta. Infojen yhteydessä on mahdollista osallistua Varkauden kaupungin resurssiviisauden toimenpidesuunnitelman eli tiekartan laadintaan ideoimalla, ehdottamalla ja kertomalla, kuinka esimerkiksi energiaa voitaisiin tuottaa tulevaisuudessa, kuinka jätemäärät saadaan vähenemään ja miten lähiruoan osuus saataisiin kasvamaan.

Infojen teemat ja aikataulut ovat seuraavat:

  • ke 13.9.2017 klo 17.30-19 ”Vähemmän ruokaa roskiin” Illan teemoina ruokahävikki, lähiruoka ja vastuullinen ruoka.
  • ke 20.9.2017 klo 17.30-19 ”Vaihtoehtoja autoilulle” Tutustu erilaisiin liikkumisen ja matkustamisen tapoihin. 
  • ke 22.11.2017 klo 17.30-19 Lajittelu kannattaa aina” Ohjeita ja neuvoja kierrätykseen

Ensimmäinen infoilta käsittelee ruokahävikkiä ja sitä, kuinka kotitaloudessa jokainen voi vähentää roskiin menevän käyttökelpoisen ruuan määrää. Lisäksi tarkastellaan ruoan vastuullisuutta ja lähiruokaa. Illan puhujina Sanna Louna Maa- ja kotitalousnaisista sekä Armi Nissinen Hyvinvointia elintarvikkeista -hankkeesta. Ilta on osa valtakunnallista ruokahävikkiviikkoa, jonka tarkoituksena on herätellä kuluttajia tarkastelemaan omia toimintatapojaan.

Toisen infoillan teemana on liikkumisen eri muodot ja niiden vaikutukset ympäristöön. Mitä on viisas liikkuminen? Mitä tulee huomioida hankittaessa biokaasuautoa? Tervetuloa katsomaan kaasuautoa livenä sekä kyselemään omistajan kokemuksia kaasuautoilusta! Puhujina asiantuntijat Tapio Kettunen ja Panu Jouhkimo.

Marraskuun teemaillassa käsitellään jätteiden lajittelua ja kierrätystä kotitalouksissa. Paikalla Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy sekä Keski-Savon Jätehuolto.

Lisätietoa tilaisuuksista: Teija Härkönen, teija.harkonen(a)navitaskehitys.fi, puh. 040 5038935

Resurssiviisasta Kuopiota ideoitiin työpajassa

Minna Kuuluvainen Ajankohtaista

Resurssiviisas tulevaisuus -työpaja kokosi 70 innostunutta eri alojen asiantuntijaa ja toimijaa ideoimaan resurssiviisasta Kuopiota 13. syyskuuta Kuopion kansalaisopistolle. Resurssiviisaus työpajan tavoitteena oli määrittää askelmerkkejä sille, miten Kuopiossa saavutetaan jätteettömyys, hiilineutraalius ja globaalisti kestävä kulutuksen taso vuoteen 2050 mennessä.

Työpajan avasi vs. kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen, jonka jälkeen KierRe-hankkeen projektivastaava Minna Kuuluvainen kertoi Resurssiviisausohjelman taustasta ja ideoista. Demos Helsingin Antti Lippo piti alustuksen resurssiviisaista tulevaisuuden kaupungeista ja kaupunkeihin vaikuttavista megatrendeistä.

Työpajassa jakauduttiin kuuteen eri teemaryhmään, jotka olivat 1. Energian tuotanto ja kulutus, 2. Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, 3. Kulutus ja materiaalikierrot, 4. Ruuan tuotanto ja kulutus, 5. Veden käyttö ja luonnonvedet sekä 6. Hyvinvointia luonnosta.

Päivän lopuksi syntyneet ideat tavoitteista ja toimenpiteistä esiteltiin kaikille. Ideoita oli kuulemassa myös arviointiraati, joka antoi palautteen kullekin ryhmälle jatkokehitystä varten. Arviointiraadissa olivat mukana kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä, elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen ja strategiajohtaja Sirpa Lätti-Hyvönen. Työpajaan osallistuneet kehuivat innostunutta tunnelmaa ja eri tahojen aktiivista osallistumista tilaisuuteen. Arviointiraati kiitti työryhmiä toteuttamiskelpoisista ja teemarajat ylittävistä ideoista.

Maukasta ruokaa vastuullisesti, ruokahävikkiä vähentäen

Mari Turunen Ajankohtaista, Arkisto, Tapahtuma

Kuinka ruokahävikkiä voi vähentää? Mitä on lähiruoka, entä villiruoka, ja mistä niitä saa? Onko luomuruoka hintansa väärtti? Näistä aiheista kuullaan lisätietoa KierRe–hankkeen järjestämässä kuntalaisille suunnatussa tilaisuudessa Iisalmessa tiistaina 3.10.2017. Ruokahävikistä ja villiruoasta on puhumassa Kaisa Tolonen (Savonia-ammattikorkeakoulu), Anu Arolaakson (Ekocentria) aiheena on luomuruoka ja Marja Niskanen (Maa- ja kotitalousnaiset) kertoo REKO-lähiruokaringin toiminnasta.

Tilaisuuden ohjelma:

Aika: Tiistai 3.10.2017, klo 17.30-19.30
Paikka: Hotelli Goldendome (alakerran kokoustila), Kirkkopuistonkatu 28, Iisalmi
Kahvitarjoilu (30 ensimmäiselle osallistujalle), tapahtuma on ilmainen

17.30 – 17.45     Kahvit
17.45 – 18.15     Lähiruokaa – vähemmän jätettä? – Kaisa Tolonen, Savonia
18.15 – 18.45     Miksi luomua? – Anu Arolaakso; Savon koulutuskuntayhtymä, EkoCentria
18.45 – 19.15     REKO lähiruoka –toimintamalli – Marja Niskanen, Maa- ja kotitalousnaiset
19.15 – 19.30     Kysymyksiä ja keskustelua

Tervetuloa!

KierRe-hanke mukana bioaika-tapahtumakiertueella Varkaudessa ja Kuopiossa

Mari Turunen Ajankohtaista, Arkisto, Tapahtuma

KierRe-hanke on mukana Bioaika-kiertueella Varkaudessa 21.9 (klo 9-18) ja Kuopiossa 22.9 (klo 9-18). KierRe-hankkeen pisteellä on esillä tietoa liikennebiokaasun tuotannosta, paikanpäälle tuodaan myös tutustuttavaksi biokaasuauto (paikalla Kuopiossa klo 16 saakka) sekä tämän lisäksi Kuopiossa on mahdollisuus päästä kokeilemaan sähköpolkupyörää.

Bioaika-tapahtumakiertue on koko metsäsektorin yhteinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja Suomen nuorille. Kiertueen ytimen muodostaa pyörillä – ja biopolttoaineella – kulkeva tiedekeskusnäyttely, Bioaika-rekka. Koko Suomen kattavan kiertueen aikana esitellään myös kiertuepaikkakuntien biotalousvahvuuksia Bioaika-torilla ja –tapahtumissa. Metsäpohjaisen biotalouden tarjoamista ratkaisuista esitellään uusimpia innovaatioita konkreettisten tuotteiden, mutta myös periaatteiden tasolla. Näyttelyssä esitellään mm. kiertotaloutta, sivuvirtojen hyödyntämistä ja uusia markkinoille tulevia puupohjaisia tuotteita. Arkisin klo 9-15 kiertueella vierailevat oppimisryhmät, mutta klo 15-18 ja viikonloppuisin kiertue on kaikille avoin. Koko kiertueen aikataulu on nähtävissä osoitteessa https://www.bioaika.fi/kiertue/.

Lehmänpierulla Timpan lenkille

Mari Turunen Ajankohtaista, Arkisto, Tapahtuma

Kuinka legendaarisen Timpan lenkin voi kiertää lehmänpierun voimalla? Hyytyykö sähköauto pakkasella? Sujuuko sähköpyörällä ajaminen kuin ainaisessa myötätuulessa? Näistä aiheista kuullaan lisätietoa KierRe- sekä Ylä-Savo liikkuu viksusti –hankkeiden järjestämässä kuntalaisille suunnatussa tilaisuudessa Iisalmessa keskiviikkona 20.9.2017 klo 17.15-19.30 Ravintola Iltalypsyn tiloissa. Kaasuautoilusta on puhumassa Ville Pyykkönen (Luonnonvarakeskus), Juhani Paavilainen (ProAgria Pohjois-Savo) selvittää taustatietoa biokaasun tuotannosta, Otto Kahran (PlugIt Finland) aiheena on sähköautoilu ja Sari Mulari (Ylä-Savo liikkuu viksusti –hanke) sekä Hannu Heiskanen (Kesport) kertovat kokemuksia sähköpyöräilystä. Tilaisuuden lopuksi osallistujilla on mahdollisuus tutustua sähkö- ja kaasuautoihin sekä sähköpolkupyöriin.


Tilaisuuden ohjelma

Aika: Keskiviikko 20.9.2017, klo 17.15–19.30
Paikka: Ravintola Iltalypsy, Kilpivirrantie 3, Iisalmi
Tilaisuudessa on kahvi- ja makkaratarjoilu, tilaisuus on maksuton

17.15 alkaen          Kahvit (50:lle ensimmäiselle osallistujalle)
17.30 – 17.45        Tietoa kaasuautoista ja -autoilusta – Ville Pyykkönen, Luonnonvarakeskus
17.45 – 17.55         Biokaasun tuotanto –  Juhani Paavilainen, ProAgria Pohjois-Savo
17.55 – 18.15         Tietoa sähköautoista ja -autoilusta –  Otto Kahra, PlugIt Finland
18.15 – 18.30        Sähköpyöräily, tietoa ja käytännönkokemuksia –  Sari Mulari, Ylä-Savo liikkuu viksusti –hanke sekä Hannu Heiskanen, Kesport
18.30 – 19.30       Kaasu- ja sähköautoihin tutustumista sekä makkaratarjoilu (100 ensimmäiselle henkilölle) –  Ravintola Iltalypsyn piha-alueella

Tervetuloa!

Hanketietoa
KierRe-hankkeen (Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa, www.kierre.info) tavoitteena on kaupunkien resurssiviisautta ja vähähiilisyyttä tukevien ratkaisujen kehittäminen. Hankkeessa ovat mukana Iisalmen, Kuopion ja Varkauden kaupungit sekä ProAgria Pohjois-Savo. Hanke toimii ajalla 1.10.2016–31.12.2018 ja hanketta rahoittavat EAKR (Pohjois-Savon liitto), Pohjois-Savon kehittämisrahasto, sekä toteuttajat.

Osana KierRe –hanketta on ProAgria Pohjois-Savon vetämä Biokaasu –osio, jonka tavoitteena on selvittää julkista liikennebiokaasun kysyntää Pohjois-Savossa. Lisäksi ProAgrian asiantuntijat selvittävät paikallisen liikennebiokaasun tuottamisen mahdollisuuksia maatilayritysten yhteenliittymissä. Tavoitteena on saada kokoon maatilojen yhteenliittymiä, jotka olisivat valmiita tuottamaan liikennebiokaasua mm. lietteestä, nurmesta tai muusta ylijäämä- tai hukkatuotannosta.

Ylä-Savo liikkuu viksusti on Iisalmen, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän kuntien viisaan liikkumisen hanke. Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksella ja kuntien omarahoituksella rahoitettu hanke toimii 20.3.-31.12.2017. Sen pääkohderyhmää ovat koululaiset ja työikäiset yläsavolaiset. Hanke edistää viisasta liikkumista Ylä-Savossa, kuten kävelyä ja pyöräilyä sekä kimppakyytien ja joukkoliikenteen käyttöä.

Lisätiedot:
Mari Turunen, KierRe-hankkeen Iisalmen projektivastaava
[email protected], puh. 040 584 0803

Juhani Paavilainen, ProAgria Pohjois-Savo, KierRe/Biokaasu
[email protected], puh. 0400 172386

Sari Mulari, Ylä-Savo liikkuu viksusti –hanke
[email protected], puh. 040 647 2221