Kannustaako peli kierrättämään paremmin?

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: ,

Kuopiossa testataan, voiko pelillistämisen avulla kannustaa kierrättämään paremmin.
Kuopion kaupunki on päässyt mukaan Kestävän kaupunkikehityksen ohjelman pilottikokeiluun. Pilottia ovat toteuttamassa yhdessä KierRe – Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossaja SmaRa – Savilahden smarteimmat ratkaisut -hankkeet sekä Kuopion opiskelija-asuntoyhtiö Kuopas ja Jätekukko.

Katso videolta, mistä on kysymys!

Hävikkiviikko Iisalmessa

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat:

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään jälleen 10.9 –16.9.2018.
Viikon aikana nostetaan esille ruoan arvostusta sekä herätellään ajattelemaan hävikkiin päätyvää ruokaa ja siitä aiheutuvia turhia kustannuksia.

Iisalmessa teemaviikko käynnistyy tiistaina 11.9.2018, jolloin Iisalmen torilla on Marttojen puutarhaneuvontatapahtuma klo 9–14. Tapahtumassa ovat mukana Iisalmen Marttayhdistykset, Marttaliitto, Savon Martat sekä KierRe-hanke. Päivän aikana tarjotaan tietoa mm. ruokahävikistä ja sen hyödyntämisestä, kaupunkiviljelystä, villiyrteistä sekä puutarhan somistuksesta, lisäksi tarjolla on pottupuuromaistiaiset.

KierRe-hanke on myös kannustanut kouluja, päiväkoteja sekä ravintoloita liittymään mukaan Hävikkiviikon viettämiseen. Kouluista mukana ovat Edvin Laine, Hernejärvi, Juhani Aho, Kangaslampi, Kauppis-Heikki, Kilpijärvi, Partala ja Sourunsalo. Päiväkodeista Hävikkiviikkoa viettävät Kirkkopuiston Montessori, Malminrannan, Simpukan ja Pikku-Simpukan päiväkodit. Ravintoloista mukana Hävikkiviikon toiminnassa ovat Pikku-Iita, Raatihuone, Ilvolanpirtti, Rosso, Presso ja PizzaBuffa, Iltalypsy, Marjahaka, Halpa-Halli sekä Kahvila-Ravintola Mehevä.

Hävikkiviikolla koulut ja päiväkodit voivat toteuttaa ruokahävikkiaiheista opetusta ja tuoda esille ruoan arvostusta, lisäksi kaikilla mukana olijoilla on mahdollisuus osallistua Kuluttaja-lehden punnitushaasteeseen sekä jakaa tietoa ruokahävikistä kampanjamateriaalin avulla.


Lisätietoja

Mari Turunen
projektivastaava, KierRe-hanke
mari.turunen(a)iisalmi.fi
puh. 040 584 0803

Marja Hartikainen
Kankaan Martat
mhartik(a)gmail.com
puh. 045 661 8323

Hävikkiviikko, www.havikkiviikko.fi

Seminaari Iisalmessa 9.10.2018

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: , , ,

KUTSU: UUSIUTUVAN ENERGIAN JA KIERTOTALOUDEN MAHDOLLISUUDET IISALMESSA

Tervetuloa kuulemaan tuloksia uusiutuvan energian kuntakatselmuksesta sekä esiselvityksestä Iisalmen seudun kiertotalouspotentiaaliin liittyen!

Aika: Tiistai 9.10.2018, klo 13.00 – 15.30
Paikka: Iisalmi-sali, Luma-keskus (Savonkatu 5), Iisalmi

Ohjelma
13.00 – 13.05  Tilaisuuden avaus
13.05 – 13.50  Iisalmen alueen kiertotalouspotentiaali (Joonas Hokkanen, Ramboll Finland Oy)
13.50 – 14.00  Kysymyksiä ja keskustelua
14.00 – 14.30  Kahvi
14.30 – 15.15   Tuloksia uusiutuvan energian kuntakatselmuksesta (Jukka Jalovaara, Ramboll Finland Oy)
15.15 – 15.30   Kysymyksiä ja keskustelua

Ohjelma/kutsu pdf-muodossa

Tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan pe 5.10.2018 mennessä oheisen linkin kautta: https://link.webropolsurveys.com/S/7BC1DD84D771B687

Uusiutuvan energian kuntakatselmuksessa olivat tavoitteena Iisalmen alueen energiataseen sekä uusiutuvan energian hyödyntämispotentiaalin selvittäminen. Katselmuksessa on koottu perustiedot Iisalmesta ja kartoitettu Iisalmen alueen energiantuotannon ja kiinteistökannan lämmityksen energiataseet sekä arvioitu käytettävissä olevat uusiutuvan energian varat. Lisäksi Soinlahden bioteolllisuuslaakson, Kankaan ja Marjahaan alueille on laadittu aurinkoenergiakartat sekä selvitetty alueille soveltuvia energiaratkaisuja (kuten maalämpö, aurinkovoima ja energian varastointi). Katselmuksen on toteuttanut Ramboll Finland Oy.

Iisalmen seudun kiertotalouspotentiaalin esiselvityksen toteutti Ramboll Finland Oy. Esiselvityksessä oli tavoitteena löytää vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Millä osa-alueilla kiertotalouden vaikuttavuus on kaikista suurin ja minkälaista taloudellista lisäarvoa kiertotaloudella voidaan saavuttaa, sekä
  • Millaiset painopisteet Iisalmen tulisi valita resurssiviisauden ja kiertotalouden tavoitteita ja toimenpiteitä asettaessaan (huomioiden seudun elinkeinorakenne, yritykset, tutkimustoiminta, jne.).

Selvitykset on tehty osana käynnissä olevaa Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa (KierRe) -hanketta. KierRe -hankkeen toteuttajina ovat Iisalmen ja Kuopion kaupungit, Joroisten ja Siilinjärven kunnat, Navitas Kehitys Oy sekä ProAgria Pohjois-Savo. Hanketta rahoittavat toteuttajien lisäksi Pohjois-Savon liitto ja Pohjois-Savon kehittämisrahasto.

Lisätiedot

Mari Turunen
Projektivastaava, KierRe -hanke

Iisalmen kaupunki
040 584 0803, mari.turunen(a)iisalmi.fi

Kaupunkiviljelijälle mahtava sato – laitetaan ylimääräinen kiertoon!

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: , , , , ,

Aurinkoinen kesä kasvatti etenkin lämpöä vaativien kasvien sadosta runsaan. Moni kotipuutarhuri on saanut hyvän sadon pavuista, avomaankurkusta, yrteistä ja jopa maissista. Myös kesäkurpitsat ovat tuottaneet runsaasti hedelmiä ja myöhäisimmistä kurpitsoista kehittynee syksyn aikana ’valtavia’! Tietenkin hyvä sato on vaatinut runsaasti kastelua. Monelle satoa on tullut jopa yli oman tarpeen. Omenoitakin voi olla ylen määrin.  Hävikkiviikolla laita ylimääräinen sato kiertoon, anna naapurille tai tuntemattomalle.  Inkilänmäen kaupunkiviljelykohteessa järjestetään Sadonkorjuujuhla 12.9. klo 17-19 . Tilaisuuteen voi tulla vaihtamaan tai myymään oman puutarhan ylimääräistä satoa, kasveja ja puutarhatarvikkeita ’vilttipaikalle’. Tapahtumassa on ajankohtaista puutarhaneuvontaa, säilöntävinkkejä ja maistiaisia.

12.9.klo 17-19 Sadonkorjuujuhla Tätilässä, Inkiläntie 7b, Kuopio

Neuvontapisteet

  • Arkiruoka on järkiruokaa- Marttailuviikon teemalla vinkkejä ajankohtaisen sadon käyttöön ja säilöntään, maistiaisia. Kuivataan omenoita ja yrttejä. Sato talteen myös vuoden kasveista. Asta Kuosmanen johtava asiantuntija Marttaliitto, Heta Nykänen kotitalousasiantuntija Savon Martat
  • Yrttineuvontaa, Maija Rouvinen Hyötykasviyhdistys Kuopion alueosasto
  • Syksy on parasta istutusaikaa. Kuopion puutarhaseura
  • Inkilänmäen kaupunkiviljelykokeilun esittelyä, herkuttelemaan on päästy monenlaisilla vihanneksilla ja maissilla, kurpitsat kasvavat edelleen. Itä-Puijon asukasyhdistys
  • Kirpparialue, tule myymään/vaihtamaan oman puutarhasi satoa, kasveja tai puutarhatarvikkeita, ota oma pöytä tai ’viltti’ mukaan.

Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen.  Tervetuloa!

Tapahtuman järjestää Kaupunkiviljelyä Inkilänmäellä kokeilu. https://www.martat.fi/marttapiirit/savo/kaupunkiviljelya-inkilanmaella/

Lisätietoja p. 050 3394 262  Tiina Ikonen Savon Martat

 Kaupunkiviljelyä Inkilänmäellä kokeilun toteuttajat ovat Savon Martat yhteistyössä Itä-Puijon Asukasyhdistyksen, Kuopion Puutarhaseuran ja Hyötykasviyhdistyksen Kuopion alueosaston kanssa. Kokeilu on yksi Kiertotalouden ja resurssiviisauden toteuttaminen Pohjois-Savossa (KierRe) –hankkeen kokeiluista.

Tiina Ikonen, järjestön opintovastaava, piirin kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija
Savon Martat ry, Ajurinkatu 43, 70110 Kuopio
050 3394 262| www.martat.fi
Facebook | Twitter | Instagram | MartatTV | LinkedIn

Iisalmen torin sähköautojen latauspisteiden julkistamistilaisuus 13.9.2018

Mari Turunen Ajankohtaista Avainsanat: , ,

Iisalmen torilla pidetään kaikille avoin sähköautojen latauspisteiden julkistamistilaisuus torstaina 13.9.2018 klo 12-13. Auton latausta pääsee myös kokeilemaan paikan päällä, sillä tilaisuudessa on esillä sähköauto.

Latauspisteiden hankinnasta on vastannut Iisalmen kaupunki ja niiden toimittaja on Savon Voima.  Kolme latausasemaa sijaitsevat torin pysäköintialueen Satamakadun puoleisella reunalla ja ne mahdollistavat enimmillään kuuden auton yhtäaikaisen lataamisen. Latauspisteet kuuluvat Savon Voiman valtakunnalliseen VoimaPiste- latausverkostoon ja Iisalmen laitteet ovat ns. asiointilataukseen soveltuvia, puolinopeita yksiköitä.

Yhden latauspisteen maksimiteho on yhdellä ladattavalla ajoneuvolla 22 kilowattia ja mikäli käytössä on pisteen molemmat paikat, latausteho ladattavaa sähköautoa kohden puolittuu. Maksimiteholla tunnin latauksella keskivero sähköautolle saadaan noin 120 kilometriä uutta ajomatkaa. Latausasemien käytön ja latausmaksujen suorittamisen osalta lisätietoja löytyy osoitteesta www.savonvoima.fi/voimapiste.

Lisätiedot: 

Jere Anttalainen, VoimaPiste palvelut
Savon Voima Oyj
jere.anttalainen(at)savonvoima.fi, p 044 723 7151

Jyrki Könttä, kaupungininsinööri
Iisalmen kaupunki
jyrki.kontta(at)iisalmi.fi, p 040 588 9022

Iisalmi panostaa tulevina vuosina resurssien viisaaseen käyttöön

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: , ,

Iisalmen kaupunginhallitus hyväksyi kesällä esityksen Iisalmen resurssiviisauden toimintasuunnitelmasta. Iisalmen resurssitehokkuustyön tavoitteena on edistää kestävää hyvinvointia hyödyntämällä kiertotalouden ja hiilineutraalin toimintamallin mahdollisuuksia. Toimintasuunnitelma sisältää viisi teemaa, joiden sisällä on määritelty tavoitteet ja toimenpiteet vuosille 2018-2019, 2020-2025, 2030 ja 2050. Teemat ovat energian tuotanto ja kulutus, liikkuminen ja yhdyskuntarakenne, kulutus ja materiaalikierrot, ruuan tuotanto ja kulutus sekä vedenkäyttö ja luonnonvedet. Suunnitelma on laadittu osana KierRe-hanketta ja sen sisältöä alettiin ideoimaan viime syksyn aikana teemakohtaisissa asiantuntijaryhmissä sekä erillisissä tapaamisissa ja työpajoissa yhdessä eri sidosryhmien kanssa.

Energian tuotantoon ja kulutus -teemaan liittyen energiatehokkuutta tullaan parantamaan merkittävästi uusissa ja peruskorjattavissa kaupungin rakennuksissa ja niissä pyritään hyödyntämään laajasti uusiutuvaa energiaa käyttäviä järjestelmiä, kuten esimerkiksi aurinkoenergia- ja maalämpöjärjestelmiä. Lisäksi kaupunki jatkaa rakennustensa valaistuksen sekä katuvalaistuksen uusimista led-valaisimiksi. Savon Voima on sitoutunut tehostamaan energiantuotantoaan entisestään sekä siirtymään yhä enemmän uusiutuviin energiamuotoihin. Petterinkulma ottaa uudiskohteisiinsa maalämmön ensisijaiseksi vaihtoehdoksi ja vähentää kohteidensa lämmönkulutusta mm. lämmöntalteenoton avulla.

Liikkuminen ja yhdyskuntarakenne –teemassa kaupungin tavoitteina on esimerkiksi tiivistää yhdyskuntarakennetta, edistää puurakentamista hyödyntäen paikallista metsävarantoa sekä lisätä pyöräilyn ja kävelyn kulkuosuuksia tulevina vuosina. Iisalmen torille on asennettu kesän aikana kolme sähköauton latauslaitetta ja lisäksi kaupunki tulee hankkimaan tämän vuoden aikana yhden sähköisen yhteiskäyttöauton kaupungin työntekijöiden käyttöön. Kulutus ja materiaalikierrot –teeman tavoitteina on mm. ehkäistä jätteen syntyä sekä edistää kierrätystä ja kestäviä hankintoja kaupungin toiminnassa. Lähivuosina kaupunki alkaa mm. käyttää sekä betonitehtailta että purettavista rakennuksista tulevaa kierrätysbetonia Soinlahden yritystonttien pohjissa.

Ruuan tuotanto ja kulutus –teeman alla tavoitteina on mm. vähentää ruokahävikin määrää sekä lisätä lähiruuan määrää niin kotitalouksissa, kuin kouluissa ja päiväkodeissakin. Lisäksi kouluissa ja päiväkodeissa on jo lisätty kasvisten käyttöä ottamalla ruokalistoille yksi kasvisruokapäivä viikossa. Vedenkäyttöön ja luonnonvesiin liittyen Iisalmen Vesi ja Ylä-Savon Vesi Oy tulevat parantamaan vesihuoltolaitoksiensa energiatehokkuutta. Muita teeman tavoitteita ovat myös vesivastuullisuuden lisääminen (vedenkulutuksen vähentäminen, kuluttajatottumukset, jne.) yhteistyössä eri tahojen kanssa, kaupunki myös kartoittaa hulevesien käsittelyn nykytilaa ja tekee toimia käsittelyn parantamiseksi.


Lisätiedot


Linkki resurssiviisauden toimintasuunnitelmaan (suunnitelma sivun oikeassa laidassa): http://www.iisalmi.fi/Suomeksi/Paatoksenteko-ja-talous/Kehittaminen-ja-hankkeet/KierRe-hanke-/Resurssiviisauden-toimintasuunnitelma


Mari Turunen, projektivastaava
KierRe-hanke / Iisalmen kaupunki
mari.turunen(a)iisalmi.fi, puh. 040 584 0803
www.kierre.info

Yhdessä ruokahävikkiä vastaan

Laura Leppänen Ajankohtaista

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 10-16.9.2018. Tänä syksynä Hävikkiviikon teemana on yhteisöllisyys. Viikolla kannustetaan kaikkia taistelemaan yhdessä ruokahävikkiä vastaan, koska jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa hävikin syntymiseen. Ruokahävikkiin voi vaikuttaa ruokaketjun kaikissa portaissa yksittäisistä kotitalouksista monikansallisiin yrityksiin. Teema kokoaa ihmisiä yhteen esimerkiksi erilaisten hävikkiin liittyvien tapahtumien myötä, joiden avulla tietoisuutta ruokahävikistä voi levittää positiivisella ja oivaltavalla tavalla.

Kuopiossa järjestetään Servican, Jätekukon, Savonian ja Kuopion kaupungin yhteistyönä koulukampanja, jossa hävikkilähettiläät Savonia-ammattikorkeakoulusta kertovat 5.-6. luokkalaisille hävikin synnystä ja sen torjumiskeinoista. Kampanjaan valituissa kouluissa tehdään oppitunnilla myös ruokahävikkimittari ruokaloihin. Hävikkiviikosta tiedotetaan julisteilla ja pöytäkolmioilla Kuopion kaupungin henkilöstöravintoloissa ja kouluissa.

Ylijäämäruoan myynti on jatkunut koulujen alettua kuudessa Servican toimipaikassa. Ylijäämäruokaa myydään koulupäivinä Hatsalan koululla, Juankosken koululla, Jynkän koululla, Kallaveden lukiolla, Martti Ahtisaaren koululla ja Snellmanin koululla. Lisätietoja: www.servica.fi/palvelumme/ruokapalvelut  Ylijäämäruoan myynti.

On arvioitu, että kaikkiaan  maailman ruoasta 25-30 % päätyy roskiin. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin, samoin joka kymmenen vihannes tai hedelmä. Jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin 20-25 kiloa, satojen eurojen arvosta. EU:ssa ja Suomessa on asetettu tavoitteeksi puolittaa ruokahävikin määrä 2030 mennessä.

Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan hävikkilähettiläiden koulutempaukseen 13.9.2018 ottamalla yhteyttä alueellisiin ympäristönsuojelupalveluihin, puh. 044 718 2148.

Lisätietoja:
Projektivastaava Minna Kuuluvainen, [email protected], 044 718 2148
Ympäristöasiantuntija Tapio Kettunen, [email protected], 044 718 2187

Laitetaan hyvä kiertämään – ideoi resurssiviisas palvelu!

Laura Leppänen Ajankohtaista

Kuopion kaupunki kerää syyskuun puoliväliin mennessä ideoita 10 000 euron palkintorahan käyttämiseksi.
Kaupunki käyttää kiertotalouskilpailussa saamansa palkintorahan kuntalaisten kestävää hyvinvointia edistäviin kohteisiin.

Palkintoraha tulee käyttää Tiedote_kysely-palkintorahasta. Tiedote_kysely palkintorahasta esimerkiksi kuntalaisten käyttöön tuleviin lainattaviin tavarapyöriin tai energianeuvontaan. Palkinnolla ei voi rahoittaa toimintaa, jonka tavoitteena on tavaroiden tai palveluiden tarjoaminen markkinoille voitontavoittelutarkoituksessa.

Ehdotuksen palkintorahan käytöstä voi antaa osoitteessa https://my.surveypal.com/ViksuKuopio 15.9.2018 mennessä.

Kuopio on palkittu keväällä 2018 Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kuntien kiertotalouskilpailussa Viksun Kuopion ”Kaupunkistrategian painopistealueena resurssiviisaus” -ratkaisulla.

Kaupunki tähtää resurssiviisaaksi, hiilineutraaliksi ja jätteettömäksi vuoteen 2050 mennessä. Siksi panostetaan esimerkiksi uusiutuviin energialähteisiin, kuten geo- ja aurinkoenergiaan, sekä viisaaseen liikkumiseen mm. kaupunkipyörien avulla. Lisäksi kaupungin tavoitteena on tehdä hankintoja mahdollisimman ympäristövastuullisesti.

Lisätietoja:

Projektivastaava Minna Kuuluvainen, [email protected], 044 718 2148

Ympäristöasiantuntija Tapio Kettunen, [email protected], 044 718 2187

Iisalmen koulut ja päiväkodit aktiivisesti mukana ruokahävikkiseurannassa

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: , ,

Iisalmen ruokapalveluiden valmistus- ja jakelukeittiöissä seurattiin jälleen toukokuun aikana ruokahävikkiä. Seuranta tehtiin osana KierRe-hanketta ja sen tuloksista on valmistumassa Hämeen Ammattikorkeakoulussa opiskelevan Kirsi Savolaisen opinnäytetyö. Seurantaan osallistuivat kaikki Iisalmen alueen 11 koulua sekä Luma-keskus Majakan opiskelija- /työpaikkaruokala ja yhdeksän kunnallista päiväkotiyksikköä. Ruokapalvelun henkilökunnan aktiivinen osallistuminen ja positiivinen asenne olivat avainasemassa seurantaa toteuttaessa, heidän työpanoksensa ansiosta saimme kattavat tulokset Iisalmen ruokapalvelun hävikkimääristä.

Seuranta toteutettiin punnitsemalla tai arvioimalla päivittäin lounailla tarjoiluastioihin tähteeksi jäänyt tarjoiluhävikki sekä biojäteastiaan lautasilta päätynyt lautashävikki. Toukokuun aikana Iisalmen kouluissa ruokahävikkiin päätyi 24 % tarjotusta ruoasta, päiväkodeissa määrä oli hieman korkeampi (26 %). Luvut ovat Suomessa aiemmin tehtyihin tutkimuksiin nähden hieman korkeammat (koulut 17 %, päiväkodit 20 %), mutta on otettava huomioon, että tutkimuksia on tehty vasta hyvin vähän ja suhteellisen pienissä mittakaavoissa. Suurin osa syntyneestä ruokahävikistä eli 19 %, sekä kouluissa että päiväkodeissa, oli tarjoilusta ylijäänyttä ruokaa, mikä on ominaista linjastoruokailulle, jossa ruokailijamäärät vaihtelevat. Seuranta on merkittävä askel hävikin vähentämisessä, sen avulla kaupungin ruokapalvelussa voidaan tunnistaa hävikin syntyyn johtaneet syyt, jolloin niihin voidaan myös puuttua. Suomessa syömäkelpoista ruokaa päätyy hävikkiin vuosittain 400–500 miljoonaa kg, mikä vastaa 10–15 % tuotetusta ruoasta. Yli kolmasosa kaikesta kuluttajan aiheuttamasta ympäristökuormituksesta tulee ruoan kautta ja hävikkiin päätynyt ruoka tuottaa saman verran hiilidioksidipäästöjä kuin 400 000 henkilöauton vuotuinen käyttö. Syömäkelpoisen ruoan päätyminen hävikkiin synnyttää myös turhia kustannuksia, pelkästään Suomen kouluissa on arvioitu vuosittaisen ruokahävikin kuluiksi noin 25 miljoonaa euroa.

Syksyllä vietettävän kansallisen Hävikkiviikon (10.-16.9.2018) aikana KierRe-hanke kannustaa kouluja, päiväkoteja ja ravintoloita osallistumaan punnitsemishaasteeseen. Hävikkiviikon kampanjamateriaali herättelee mukaan myös kotitalouksia kiinnittämään huomiota ruokahävikkiinsä.

Lisätiedot:

Kirsi Savolainen
harjoittelija/KierRe-hanke
kirsi.savolainen(a)iisalmi.fi

Mari Turunen
projektivastaava/KierRe-hanke
mari.turunen(a)iisalmi.fi, puh. 040 584 0803

Hävikkiviikko, https://havikkiviikko.fi/
KierRe-hanke, http://www.kierre.info/

Ketun kierrätys -peli 3R Game Jamien voittoon – opiskelijat pääsevät testaamaan syksyn aikana

Laura Leppänen Ajankohtaista Avainsanat: ,

Ketun kierrätys -peli 3R Game Jamien voittoon – opiskelijat pääsevät testaamaan tätä kierrätykseen kannustavaa peliä jo syksyn aikana

Kuopiossa järjestettiin viikonloppuna kierrätysteemaiset 3R Game Jamit. Tapahtumassa osallistujilla oli 48 tuntia aikaa suunnitella uusi kierrätykseen kannustava peli. Sunnuntaina tuomaristo valitsi pelin, jota tullaan testaamaan opiskelija-asuntoyhtiö Kuopaksen Samoilijantien opiskelija-asuintaloissa syys–marraskuun aikana.

32 osallistujaa muodostivat kuusi tiimiä ja työskentelivät intensiivisesti koko viikonlopun ajan. Porukassa oli mm. ohjelmoijia, graafisia suunnittelijoita ja musiikintekijöitä. Osallistujat auttoivat toisiaan yli tiimirajojen ja keskittynyt, mutta rento tunnelma oli kaikkien aistittavissa.

Nopeasti kuluneen 48 tunnin jälkeen tiimit esittelivät tuotoksensa tuomaristolle, joka valitsi voittajaksi pelin nimeltä ”Ketun kierrätys”. Se on yhteisöllinen mobiilipeli, joka kannustaa tarkkailemaan omaa kierrätystä ja jossa taloyhtiöiden talot kisailevat keskenään kierrätyksen laadusta ja määrästä. Pelin takana on tiimi nimeltä Foxy Beat: Jyri Markkanen, Pauli Ondruska, Niina Räsänen, Roosa Räsänen, Ville Räsänen sekä Lukki Virtanen.

Kuopaksen Samoilijantien uusissa yhteisöllisyyteen kannustavissa asuintaloissa asuvat opiskelijat pääsevät testaamaan peliä syksyn kokeilujakson aikana. Kokeilussa testataan, kannustaako peli opiskelijoita kierrättämään aiempaa paremmin.

Tapahtumaa olivat järjestämässä SmaRa – Savilahden smarteimmat ratkaisut -hanke, KierRe – Kiertotalouden ja resurssiviisauden edistäminen Pohjois-Savossa -hanke, Kuopion opiskelija-asunnot Oy, Jätekukko Oy ja Savonia-ammattikorkeakoulu.

 

Lisätiedot: Minna Kuuluvainen, p. 044 718 2148, minna.kuuluvainen(at)kuopio.fi
Retu Ylinen, p. 044 718 5140, retu.ylinen(at)kuopio.fi