Ruoka on liian hyvää hukattavaksi – Hävikkiviikkoa vietetään jälleen syyskuussa

elokuu 26, 2019 Laura Leppänen Ajankohtaista

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 9.-15.9.2019. Hävikkiviikolla muistutetaan siitä, että ruoka on liian hyvää hukattavaksi. Kuopiossa järjestetään Servican, Jätekukon, Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion kaupungin yhteistyönä koulukampanja, jossa hävikkilähettiläät Savonia-ammattikorkeakoulusta järjestävät 5.-6. luokkalaisille tapahtuman, jossa mietitään yhdessä ruokahävikin torjumiskeinoja. Kampanja laajenee tänä vuonna 12 kouluun ympäri Kuopiota. Hävikkiviikosta tiedotetaan julisteilla ja pöytäkolmioilla Kuopion kaupungin kouluissa ja lounasravintoloissa.

Koulujen keittiöissä seurataan viikoittain ruokahävikin syntymistä ja toteutuneita määriä kirjataan seurantataulukoihin.  Alkuvuoden aikana tehdyn seurannan mukaan lautashävikin osuus tarjotusta ruuasta on 7 %. Hävikkimittari on jo käytössä Aurinkorinteen koulun ruokasalin seinällä, jossa se kertoo oppilaille konkreettisesti päivittäin, kuinka paljon biojätettä on syntynyt.

Ylijäämäruoan myynti on jatkunut koulujen alettua Servican yhdeksässä toimipaikassa. Ylijäämäruokaa myydään koulupäivinä, jos ruokaa jää yli. Paikat voi tarkistaa Servican verkkosivuilta osoitteesta www.servica.fi/palvelumme/ruokapalvelut > Ylijäämäruoan myynti.

Tämän vuoden teemana on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin, samoin joka kymmenen vihannes tai hedelmä. Jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin 20-25 kiloa, satojen eurojen arvosta. EU:ssa, Suomessa ja Kuopiossa on asetettu tavoitteeksi puolittaa ruokahävikin määrä 2030 mennessä. Kuopio tähtää jätteettömäksi, päästöttömäksi ja kestävän kulutuksen kaupungiksi vuoteen 2050 mennessä.

Jokainen voi vaikuttaa ruokahävikkiin esimerkiksi kaupassa käydessä ja omassa keittiössä. Hyödyt näkyvät omassa lompakossa sekä pienempinä kasvihuonekaasu- ja vesistöpäästöinä. Teema kokoaa ihmisiä yhteen ympäri Suomen erilaisten hävikkiin liittyvien tapahtumien myötä.

Lisätietoja:
Ympäristöasiantuntija Minna Kuuluvainen, [email protected], 044 718 2148
Ympäristöasiantuntija Tapio Kettunen, [email protected], 044 718 2187