Bioaikakiertue Varkaudessa ja Kuopiossa – kuinka pitkälle lannalla päästään?

syyskuu 25, 2017 Teija Härkönen Ajankohtaista

Bioaika-tapahtumakiertue pysähtyi loppuviikosta Varkauden lukiolla sekä Kuopion torilla. Kyseessä oleva kiertue on metsäsektorin lahja 100-vuotiaalle Suomelle ja erityisesti Suomen nuorille. www.bioaika.fi.

KierRe oli mukana Bioaika-kiertueen kumppanuustorilla biokaasuteemalla. Infopisteellä esiteltiin hankkeen biokaasuosiota, jossa selvitetään maatilojen yhteisbiokaasulaitosten potentiaalia, sekä tutustuttiin paikalla olevaan biokaasulla toimivaan autoon. Kävijät saivat osallistua kilpailuun, jossa arvuuteltiin kilometrimäärää, jonka biokaasuautolla pääsee etenemään yhden lehmän vuodessa tuottamalla lantamäärällä muutettuna biometaaniksi.

Vastauksia saatiin molemmilla paikkakunnilla noin 50 ja veikkaukset olivat 100 km ja 5000 km välillä. Oikea vastaus on 4800 km. Varkaudessa ja Kuopiossa lähimmäksi veikannut palkitaan elokuvalipuilla sekä kaksi lippua arvotaan myös kaikkien osallistujien kesken. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Ja kuinka tuohon 4800 kilometriin päästään? Lehmä tuottaa vuodessa n. 14 m3 lantaa eli 24 m3 lietelantaa, joka vastaa 24 tonnia. Tästä saadaan n. 500 m3 biokaasua, josta metaanin osuus on 60 %. Jos ajoneuvo kuluttaa kaasua 4,6 kg / 100 km, niin biometaani riittää n. 4800 kilometrille.