Roskaruokaa ei ole – Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 11.-17.9.2017

elokuu 29, 2017 Minna Kuuluvainen Ajankohtaista, Tapahtuma

Servica, Jätekukko ja Kuopion kaupunki kannustavat jälleen kuluttajia ruokahävikin ja erityisesti biojätteen vähentämiseen. Yhteistyökumppanit ovat jo neljättä vuotta mukana valtakunnallisessa Hävikkiviikossa. Tänä vuonna oppilaat voivat itse tutustua aiheeseen tehtävärasteilla ja samalla osallistua kilpailuun. Kuopion kouluravintoloissa Hävikkiviikosta tiedotetaan julisteilla, jotka voivat jäädä muistuttamaan asiasta myös viikon jälkeen.

Koulujen kilpailut
Kuopion alueen kouluille suunnatussa kilpailussa oppilaita kannustetaan ruokahävikin vähentämiseen tehtävärastikilpailulla. Palkinnot arvotaan osallistuneiden kesken. Jokaisesta suoritetusta rastista luokka saa arvontalipukkeen, jolla osallistuu palkintojen arvontaan. Servica palkitsee voittajaluokan koko koulun jäätelöillä ja Jätekukko palkitsee toisen luokan vierailulla Kuopion jätekeskukselle.

Ylijäämäruoan myynti jatkuu
Servica jatkaa syksyllä ylijäämäruuan myyntiä neljässä toimipaikassa. Ruoka-annoksia myydään Jynkän koululla, Martti Ahtisaaren koululla, Kallaveden lukiolla ja Karttulan seurakuntakodilla oppilasruokailun jälkeen, jos ruokaa jää yli. Lisätietoja ylijäämäruuan myyntipaikoista saa Servican internetsivuilta www.servica.fi/ruokalistat/koulut. Sitran laskelmien mukaan kaikissa Suomen kou-luissa tähdelounaita hyödyntämällä voitaisiin säästää vuodessa kaksi miljoonaa ateriaa.

Suomessa koko ravitsemusalan yhteenlasketun ruokahävikin määräksi on arvioitu 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä kotitalouksien, teollisuuden, kaupan ja ravitsemispalveluiden tuottama hävikki on noin 10–15 prosenttia kulutetusta ruoasta. EU:ssa ja Suomessa on asetettu tavoitteeksi puolittaa ruokahävikin määrä 2030 mennessä.

Lisätietoja:

Servica – Itä-Suomen huoltopalvelut liikelaitoskuntayhtymä
Kehittämispäällikkö Tuire Puranen, tuire.puranen(at)servica.fi, puh. 044 426 0611

Jätekukko Oy
Ympäristökouluttaja Anja Räisänen, anja.raisanen(a)jatekukko.fi, 044 368 0192
www.jatekukko.fi/havikkiviikko (Kilpailun sivut avataan 1.9.)

Kuopion kaupunki, KierRe-hanke
Projektivastaava Minna Kuuluvainen, minna.kuuluvainen(at)kuopio.fi, puh. 044 718 2184

Hävikkiviikko: www.havikkiviikko.fi